Tímto receptem na lahodný salát jsem se nechala inspirovat při své dovolené na Balkáně, kde se podával jako příloha k jejich tradičním pokrmům. Moc mi chutnal a tak jsem vyzkoušela svou vlastní verzi. A výsledek? Neuvěřitelná lahůdka, po které se doma jen zaprášilo.
Jaké vitamíny organismu salátem dodáte? Omega-3 mastné kyseliny, vápník, hořčík, sodík, draslík, vitamíny A, B a C a v neposlední řadě vitamín E, který funguje jako antioxidant.
Pokud si chcete na salátu ještě více pochutnat a netrpíte alergií na ořechy, pak vyzkoušejte olej z vlašských ořechů, kterým červenou řepu obalíte a zabráníte tak zabarvení ostatních ingrediencí.
Co budete potřebovat na 2 větší hlavní nebo 4 přílohové porce?
- 4 bulvy tepelně upravené červené řepy (já upřednostňuji pečenou)
- 1 větší červený grep
- 1 hrst loupaných mandlí
- šťávu a strouhanou kůru z 1 limetky
- 3 PL tekutého medu
- 1 PL oleje (klidně použijte olivový nebo rozehřátý kokosový)
- špetku čerstvě mletého pepře
- 1 PL chia semínek
- 1 ČL soli
- 8 lístků čerstvé máty
A jak postupovat dál?
- Červenou řepu nakrouhejte na tenké dlouhé nudličky a vložte do větší mísy. Zakápněte olejem a dobře promíchejte. Všechny kousky řepy v něm obalte a nechte odpočívat.
- Z grepu nožem okrájejte kůru včetně bílé slupky a nakrájejte ho na menší kousky. Přidejte k řepě.
- Mandle posekejte a přisypte k oběma ingrediencím v míse.
- Přidejte chia semínka.
- V mističce vedle smíchejte zbylé ingredience na zálivku. V medu rozmíchejte sůl, pepř a limetkovou kůru se šťávou. Přilijte k salátu a dobře promíchejte.
- Nakonec vmíchejte omyté mátové lístky.
- Nechte chvilku odpočinout, aby se všechny chutě a vůně propojily.
- Servírujte chlazený.
Dobrou chuť a příjemný začátek letních prázdnin!
4ks - Červená řepa (vařená, tepelně upravená)1ks - Grep (větší)1hrst - Mandle1lžíce - Chia semínka 1ks - Limetka (šťáva i strouhaná kůra)1lžička - Sůl3lžíce - Med1špetka - Mletý pepř8ks - Čerstvá máta1lžíce - Olej (olivový, kokosový)příprava - 10vaření - 0