Rybízová bublanina s marcipánem. Snadný moučník s jedinečnou chutí a vůní

Vytisknout recept
V hlavní roli rybíz! Báječné letní ovoce, které posiluje imunitu a podporuje zdraví. Obsahuje vitamín C, béčka 3 a 5 a je bohaté na vlákninu. Tělo obohacuje draslíkem, manganem, vápníkem a železem.
Nejlepší je čerstvý, ale ani v lahodných sladkých moučnících jím nepohrdejte. Svou příjemně ostrou a nakyslou chutí dodává dezertům naprosto excelentní šarm a šmrnc.
Když jsem včera ve spíži objevila kousek marcipánu, hned mi hlavou proběhl nápad, jak ho zužitkovat. V kombinaci s rybízem, který ještě stále uzrává na keříčcích naší zahrádky, vznikl recept na velmi snadnou, za to ovšem naprosto delikátní, bublaninu, jejíž recept vám právě představuji.
Otestováno rodinou a přáteli! 
 
Na hrníčkovou rybízovou bublaninu s marcipánem budete potřebovat:
  • 2 hrnky špaldové mouky (pokud vám příliš nelahodí, použijte hladkou bílou např. Z jiného těsta cukrárenskou)
  • 3 vajíčka
  • 3/4 hrnku (třtinového) moučkového cukru
  • 1/2 hrnku kokosového oleje
  • cca 150 g marcipánu
  • 1/2 hrnku mléka (nejraději používám rostlinné. Kokosové je naprosto skvělé)
  • špetku soli
  • 1 ks kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
  • 3/4 hrnku čerstvého rybízu (v rybízové mimosezóně použijte mražený)
Množství odpovídá velikosti kulaté formy o průměru 26 cm.
Postup:
  1. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Kulatou formu vyložte pečícím papírem anebo vystříkejte tukovým sprejem.
  3. Bílky oddělte od žloutků a vyšlehejte z nich tuhý sníh. Odložte ho na chvilku do ledničky.
  4. Ze žloutků a moučkového cukru vyšlehejte hustou pěnu.
  5. Přilijte olej, mléko a osolte. Promíchejte.
  6. Marcipán nastrouhejte na jemném struhadle a přisypte k tekuté směsi. 
  7. Přimíchejte prosátkou mouku s kypřícím práškem. Spojte do hladkého těsta bez hrudek.
  8. Nakonec do těsta zlehka zapracujte bílkový sníh.
  9. Nalijte do formy, povrch zasypte bobulemi rybízu a vložte do trouby.
  10. Pečte cca 60 minut. Před smaotným vyndáním z trouby proveďte test se špejlí. Když ji vytáhnete suchou a čistou, máte pečeno.
  11. Moučník nechte vychladit. 
  12. Před podáváním poprašte povrch moučkovým cukrem a uvařte si k němu výtečnou kávu.
 
 
Dobrou chuť a příjemný prožitek z každého sousta.
 
 
 
Servírovat na talířku můžete i s lahodným sladkým sirupem z rybízu a levandule
 
PS: nechce se vám péci? Pak vyzkoušejte nepečený rybízový dort s křupavým korpusem a jemným tvarohovým krémem.
Mějte pohodové letní dny! Slávka Fran.
2hrnek - Špaldová mouka (můžete zaměnit za cukrárenskou Z jiného těsta)
3ks - Vajíčka
3/4hrnek - (Třtinový) moučkový cukr
1/2hrnek - (Kokosový) olej
150g - Marcipán
1/2hrnek - Mléko (používám rostlinné)
1špetka - Sůl
3/4hrnek - Rybíz (v létě čerstvý, jinak lze i mražený)
1ks - Kypřící prášek bez fosfátů
příprava - 20
vaření - 60
Kategorie Dezert
Uvařila JaroslavaFrančíková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account