Rybízová bublanina s marcipánem. Snadný moučník s jedinečnou chutí a vůní
- 2 hrnky špaldové mouky (pokud vám příliš nelahodí, použijte hladkou bílou např. Z jiného těsta cukrárenskou)
- 3 vajíčka
- 3/4 hrnku (třtinového) moučkového cukru
- 1/2 hrnku kokosového oleje
- cca 150 g marcipánu
- 1/2 hrnku mléka (nejraději používám rostlinné. Kokosové je naprosto skvělé)
- špetku soli
- 1 ks kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
- 3/4 hrnku čerstvého rybízu (v rybízové mimosezóně použijte mražený)
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Kulatou formu vyložte pečícím papírem anebo vystříkejte tukovým sprejem.
- Bílky oddělte od žloutků a vyšlehejte z nich tuhý sníh. Odložte ho na chvilku do ledničky.
- Ze žloutků a moučkového cukru vyšlehejte hustou pěnu.
- Přilijte olej, mléko a osolte. Promíchejte.
- Marcipán nastrouhejte na jemném struhadle a přisypte k tekuté směsi.
- Přimíchejte prosátkou mouku s kypřícím práškem. Spojte do hladkého těsta bez hrudek.
- Nakonec do těsta zlehka zapracujte bílkový sníh.
- Nalijte do formy, povrch zasypte bobulemi rybízu a vložte do trouby.
- Pečte cca 60 minut. Před smaotným vyndáním z trouby proveďte test se špejlí. Když ji vytáhnete suchou a čistou, máte pečeno.
- Moučník nechte vychladit.
- Před podáváním poprašte povrch moučkovým cukrem a uvařte si k němu výtečnou kávu.