Rajčatové čatní. Výtečný doprovod (nejen) k masíčku

Vytisknout recept
Protože mám letošní úrodu rajských jablíček na zahradě opravdu famózní, přetvářím je do podoby všech možných chutí, variací, kombinací a kreací. Naprosto jedinečné je čatní (chutney), které dodá šmrncovní a šik kabátek celé řadě masových i nemasových pokrmů.
Udělejte si jedno "čatní odpoledne" a vytvořte si zásobu skleniček do spíže. Stačí pak jen sáhnout po té správné a v  pár okamžicích připravíte hotovou kulinářskou pohádku. Staňte se hvězdou v kuchyni a sklízejte pochvaly od všech vašich strávníků.
Co na rajčatové čatní budete potřebovat?
  • 340 g cibule (oloupané)
  • 4 PL kokosového oleje
  • 3 stroužky českého česneku (doporučuji. Má intenzivní aroma a je šťavnatější)
  • 1 kg oloupaných a nakrájených rajčat
  • 440 g oloupaných jablek zbavených jadřinců (odpovídá cca 5 ks středně velkých plodů)
  • 70 g rozinek
  • 1/2 KL cayenského pepře
  • 3 PL soli
  • 2 ks bobkového listu
  • 8 kuliček nového koření (rozdrtit v hmoždíři)
  • 1 PL sladké mleté červené papriky
  • 5 PL třtinového cukru
  • 1 citron (kůru i šťávu)
Z tohoto množství vyrobíte cca 5 ks skleniček o objemu 0,33 l.
Doba přípravy: 40 minut na přípravu zeleniny a jablek, 30 minut dušení, 5 minut sterilizace v zavařovacím hrnci
Postup:
Oloupanou cibuli nakrájejte na půl měsíčky. Rajská jablíčka dejte spařit. Nařízněte protější část stopky každého plodu do kříže a vložte do kastrolu. Zalijte teplou vodou a nechte projít varem. Postačí 30 vteřin. Poté rajčata sceďte a okamžitě zalijte studenou vodou. Snadno se tímto způsobem zbavíte nežádoucí svrchní slupky, která by v čatní byla nevzhledná a příliš tuhá. Když je budete mít oloupané, nakrájejte je na menší kousky. Přendejte do mísy i se šťávou.
Česnek můžete utřít. Já ho raději krájím na jemné kousíčky.
Jablka oloupejte a zbavte jadřinců. Nakrájejte na malé kostičky.
Do kastrolu nalijte kokosový olej a zahřejte. Přidávejte postupně ingredience. Začněte cibulí a česnekem. Krátce orestujte a přidejte nakrájená jablíčka. Opět promíchejte a dodejte rajčata i se šťávou. Pokud máte šťávy dostatek, nemusíte vůbec podlévat vodou. V opačném případě podlijte směs 0,2 dcl vody.
Přidejte koření. Osolte, opepřete, oslaďte cukrem a duste na mírném plameni 10 minut. Promíchejte a přidejte rozinky. Duste dalších 10 minut.
Limetu dobře omyjte a nastrouhejte z ní kůru. Rozřízněte ji a vymačkejte šťávu. Přidejte ke směsi a krátce provařte. Ochutnejte, zda je směs dle vaší představy a chuti. Můžete dosolit nebo dosladit.
Já mám raději čatní s kousky zeleniny a ovoce. Ovšem, pokud chcete mít čatní jako hrubší pyré, můžete ho semlít na strojku nebo rozkutrovat v mixéru.
Hotové čatní nalévejte do teplých dobře vymytých sklenic a zavíčkujte. Já je raději ještě dávám do zavařovacího hrnce sterilizovat při teplotě 85 °C tak 5 minut. Mám jistotu, že víčka dobře přilnou a zabráním tak případnému rychlému zkažení výrobku.
MŮJ TIP: nejraději mám čatní jako přílohu k masíčku připravenému na minutku. Ale naprosto báječné je přidávat ho do různých masových nebo zeleninových směsí. Pokrmům dodá výjimečnou chuť i vůni.
catni-003
1kg - Rajská jablíčka
440g - Jablka
340g - Cibule
3stroužek - Česnek
4lžíce - Kokosový olej
70g - Rozinky
1/2lžička - Cayenský pepř
3lžíce - Sůl
2ks - Bobkový list
8ks - Nové koření
1lžíce - Sladká mletá červená paprika
5lžíce - Třtinový cukr
1ks - Citron (kůra i šťáva)
příprava - 40
vaření - 30
Kategorie Přílohy
Uvařila JaroslavaFrančíková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account