302

Pomerančový koláč

Vytisknout recept
Tvaroh a pomeranč v náplni spolu krásně souzní. Koláč je vynikající jen tak, poprášený moučkovým cukrem nebo s kopečkem domácí šlehačky.
  1. Na těsto spolu smíchejte hladkou mouku, 70 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 1 žloutek a máslo. Těsto zpracujte do koule, kterou zabalte do potravinářské fólie a dejte chladit na 30 minut do lednice nebo 5-10 minut do mrazáku.
  2. Formu na koláč o průměru 25 cm (ideálně tu s odnímatelným dnem) vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
  3. Vychlazené těsto rozválejte na pomoučněném válu nebo mezi 2 kusy potravinářské fólie a vyložte jím formu včetně okrajů. Těsto propíchejte vidličkou, položte na něj arch pečícího papíru a na papír vysypte suché fazole, hrách či čočku. Těsto pečte v předehřáté troubě cca 20-30 minut na 160 °C, poté odeberte fazole a pečící papír a pečte ještě cca 10-15 minut.
  4. Mezitím si připravte náplň. Ze 2 vajíček oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte v pevný sníh. Žloutky smíchejte s tvarohem, 60 g moučkového cukru, druhým vanilkovým cukrem, 3 lžícemi hladké mouky a kůrou a šťávou z 1 pomeranče.
  5. Do tvarohové směsi jemně vmíchejte bílkový sníh. Náplň naneste na předpečené těsto a pečte ještě cca 20-30 minut, dokud okraje těsta nezezlátnou (náplň nesmí být tekutá).
 
* Koláčové formy či plechy připravuji následujícím způsobem: Obkreslím dno formy na pečící papír a vystřihnu. Vymažu dno a boky máslem a na dno položím pečící papír. Ten se přilepí k máslu a nebude se vám nijak hýbat. Dno s papírem ještě jednou vymažu máslem a celou formu vysypu hrubou moukou.
* Předpečení těsta tímto způsobem (s pečícím papírem a suchými fazolemi) se nazývá pečení na slepo. Díky tomu, že těsto zatížíte fazolemi, se vám nebude nafukovat a zůstane hezky rovné.
* Pokud se vám při pečení udělají na náplni prasklinky, na chuti to koláči rozhodně neubere!
 
Pečení příliš neholdujete nebo na něj zkrátka nemáte čas? Objednejte si koláč u mě! Lahodné koláče z křehkého těsta s různou náplní, bábovky, sladké chlebíčky i slané koláče naleznete zde http://www.tartaletka.cz. Který koláč se stane vaším favoritem?
 
Sledujte mě na Facebooku a recepty, tipy na pečení či fotky z akcí uvidíte jako první! https://www.facebook.com/tartaletkacz
200g - hladká mouka
130g - cukr moučka
2ks - vanilkový cukr
1ks - žloutek
100g - máslo - změklé
250g - tvaroh
2ks - vajíčka
3lžíce - hladká mouka
1ks - pomeranč
příprava - 45
vaření - 60
Kategorie Dezert
Uvařila OlgaVančurová

©2022 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account