
Pomerančový koláč
- Na těsto spolu smíchejte hladkou mouku, 70 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 1 žloutek a máslo. Těsto zpracujte do koule, kterou zabalte do potravinářské fólie a dejte chladit na 30 minut do lednice nebo 5-10 minut do mrazáku.
- Formu na koláč o průměru 25 cm (ideálně tu s odnímatelným dnem) vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
- Vychlazené těsto rozválejte na pomoučněném válu nebo mezi 2 kusy potravinářské fólie a vyložte jím formu včetně okrajů. Těsto propíchejte vidličkou, položte na něj arch pečícího papíru a na papír vysypte suché fazole, hrách či čočku. Těsto pečte v předehřáté troubě cca 20-30 minut na 160 °C, poté odeberte fazole a pečící papír a pečte ještě cca 10-15 minut.
- Mezitím si připravte náplň. Ze 2 vajíček oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte v pevný sníh. Žloutky smíchejte s tvarohem, 60 g moučkového cukru, druhým vanilkovým cukrem, 3 lžícemi hladké mouky a kůrou a šťávou z 1 pomeranče.
- Do tvarohové směsi jemně vmíchejte bílkový sníh. Náplň naneste na předpečené těsto a pečte ještě cca 20-30 minut, dokud okraje těsta nezezlátnou (náplň nesmí být tekutá).