- V hrnci rozehřejte máslo a na něm nechte zesklovatět šalotku.
- Přidejte rozdrcené stroužky česneku, ještě krátce opečte a poté přisypte čočku.
- Chvíli restujte a přidejte nastrouhaný zázvor a med.
- Po chvilce vše podlijte vínem a míchejte, dokud se neodpaří alkohol.
- Vše zalijte vývarem, přidejte tymián, osolte a opepřete.
- Vařte, dokud čočka nebude měkká, a v případě potřeby přidejte ještě trochu vývaru.
- Hotovou čočku dochuťte mletou paprikou a římským kmínem, vše dohladka rozmixujte tyčovým mixérem.
- Pomazánku zjemněte zakysanou smetanou a podávejte s čerstvými lístky tymiánu a nasucho orestovanými semínky.
TIP! Vybrat kvalitní med není vůbec snadné, pokud ho nemáte přímo od zdroje.
Vybírejte med s označením Regionální potravina, třeba Med z včelařství M+M květový pastový, Český med z Podještědí, Skaličský med květový – lipový nebo Libavský med.
TIP! Pokud máte rádi pikantní pomazánky, můžete ji dochutit čerstvým nebo sušeným chilli.100g - červená čočka2ks - stroužek česneku1ks - šalotka1lžička - med30g - máslo50ml - bílé víno200ml - zeleninový vývarks - 2 cm zázvoru1/2lžička - mletá uzená paprika1/2lžička - mletý římský kmínks - sůl, pepř 1lžíce - zakysaná smetana1špetka - tymián1hrst - slunečnicová semínka4krajíc - pečivo k podávánípříprava - 20vaření - 20