Pikantní kokosová polévka s chilli. Prohřeje, zasytí a pomáhá detoxikovat organismus

Vytisknout recept
Kategorie Polévka
Čas přípravy 20 minutes
Čas vaření 20 minutes
Porce 0
Uvařila JaroslavaFrančíková

Ingredience

  • 100 g Pórek (asi 10 cm kousek)
  • 3 ks Mrkev
  • 3 ks Řapíkatý celer
  • 1 ks Chilli paprička
  • 1 plátek Čerstvý zázvor
  • 500 ml Zeleninový vývar
  • 100 ml Kokosové mléko
  • 2 lžička Sůl
  • 1 špetka Čerstvě mletý pepř
  • 1 lžíce Kukuřičný škrob
  • 3 lžíce Olej (olivový, kokosový)
  • 1 lžíce Sladká chilli omáčka
  • 2 lžíce Čerstvé zelené bylinky na posypání
  • 2 lžíce Sušené kokosové chipsy

Instrukce

  • Neváhejte a uvařte si tuto pikantní, lehce nasládlou a dokonale prohřívací polévku, která vám ještě navíc pomůže spálit kalorie.
    Dodá organismu celou řadu důležitých látek a cenných vitamínů. Řapíkatý celer obsahuje vitamín C, dále pak bílkoviny, vlákninu, vitamíny B1 a B2, karoten, draslík, hořčík, fosfor, sodík, vápník a železo. Podporuje činnost ledvin.
    Mrkev dodává tělu betakaroten, který se přeměňuje v důležitý vitamín A. Je vynikajícím zdrojem draslíku, hořčíku, vápníku a vitamínů B, C a E.
    Kokosové mléko je bohaté na sacharidy, zdravé tuky a minerály. Obsahuje draslík, fosfor, mangan, selen, zinek a železo. Dále pak velmi prospěšné omega mastné kyseliny a celou řadu vitamínů skupiny B, vitamín C a K.
    Chilli papričky dodávají kapsaicin, který je známý pro své antibakteriální, antikarcinogenní a analgetické vlastnosti. Obsahují vitamíny, jakými jsou například céčko, béčko a vitamín A.
    Co budete potřebovat?
    kousek pórku (10 cm)3 ks mrkve3 stvoly řapíkatého celeru1 chilli papričku kousek čerstvého zázvoru (asi 2 cm)500 ml zeleninového vývaru100 ml kokosového mléka sůl dle chuti (obvykle 2 ČL)čerstvě mletý citronový pepř1 PL kukuřičného škrobu3 PL kokosového nebo olivového oleje1 PL sladké chilli omáčky2 PL čerstvě nasekaných zelených bylinek (petrželová nať, koriandr, pažitka, tymián)2 PL sušených kokosových chipsů
    Jak postupovat?
    Zeleninu omyjte. Pórek nakrájejte na kolečka. Mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle a celer nařežte na tenké plátky.
    V kastrolu rozehřejte olej a na něm zpěňte pórek. Přidejte mrkev, řapíkatý celer a krátce restujte, dokud zelenina nepustí šťávu. Zalijte vývarem a vařte 10 minut. Potom přidejte nastrouhaný zázvor, chilli omáčku, sůl a pepř. Nechte projít varem. Ponorným tyčovým mixérem směs rozmixujte do hladkého krému.
    V kokosovém mléce rozmíchejte škrob a polévku zahustěte. Povařte ještě 1 - 2 minuty.
    Nakonec vmíchejte nakrájenou chilli papričku a nechte ji v polévce prohřát.
    Využijte sílu čerstvých jarních bylinek a polévku podávejte hustě posypanou koriandrem, petrželovou natí, pažitkou a tymiánem. Zasypte ještě pro potěšení a pohodu sušeným kokosem.
    Dobrou chuť a příjemný gurmánský zážitek.*enzo*
     

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account