Perník

Vytisknout recept
Věděli jste, že původní receptura perníku se skládala z medu, mouky a pepře? Právě pepř dal vzniknout slovu perník, původně peprník. Tradiční recepty se začaly postupně upravovat a vznikla tak rozmanitá nabídka nejrůznějších variant.
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 25 minutes
Čas vaření 20 minutes
Celkový čas 45 minutes
Porce 4 osoby
Uvařila KateřinaGoroškov

Ingredience

  • 200 g polohrubá mouka
  • 200 g hladká špaldová mouka
  • 1 kypřící prášek do perníku
  • 1 lžička perníkové koření
  • 450 g Acidofilní mléko s cereáliemi
  • 50 ml Čerstvé mléko z Valašska
  • 1 vejce
  • 130 ml slunečnicový olej
  • 2-3 lžíce kakao
  • 80 g med
  • 90 g třtinový cukr
  • špetka soli

Instrukce

  • Troubu předehřejeme na 180°C.
  • Smícháme nejdříve sypké suroviny a pak přidáme acidofilní mléko s cereáliemi, mléko, vejce med a olej.
  • Vše promícháme a vytvoříme hladké, tekuté těsto.
  • Hlubší plech vymažeme a vysypeme polohrubou moukou a pak nalijeme těsto.
  • Pečeme cca 30 minut, zkoušíme špejlí, zda je perník upečený.
  • Po vychlazení perník ocukrujeme a dozdobíme ovocem.
7 Komentářů
  1. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    klasika, která nikdy neurazí 🙂

  2. Perník dělávám také poměrně často, máme ho rádi.

  3. LucieGajdíková 1 rokem ago

    Vůni a chuť perníku miluje snad každá z nás ❤️

  4. NelaVávrová 1 rokem ago

    Ve zdravější formě, ráda uvítám.

  5. MichaelaHoráková 1 rokem ago

    fajn klasika 🙂

  6. Maruška Trnková 2 roky ago

    Moc pěkné, díky 🙂

  7. 5 stars
    Vypadá skvěle. Vyzkouším zase nový recept.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account