84

Perník

Vytisknout recept
Věděli jste, že původní receptura perníku se skládala z medu, mouky a pepře? Právě pepř dal vzniknout slovu perník, původně peprník. Tradiční recepty se začaly postupně upravovat a vznikla tak rozmanitá nabídka nejrůznějších variant.
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 25 min
Čas vaření 20 min
Celkový čas 45 min
Porce 4 osoby
Uvařila KateřinaGoroškov

Ingredience

  • 200 g polohrubá mouka
  • 200 g hladká špaldová mouka
  • 1 kypřící prášek do perníku
  • 1 lžička perníkové koření
  • 450 g Acidofilní mléko s cereáliemi
  • 50 ml Čerstvé mléko z Valašska
  • 1 vejce
  • 130 ml slunečnicový olej
  • 2-3 lžíce kakao
  • 80 g med
  • 90 g třtinový cukr
  • špetka soli

Instrukce

  • Troubu předehřejeme na 180°C.
  • Smícháme nejdříve sypké suroviny a pak přidáme acidofilní mléko s cereáliemi, mléko, vejce med a olej.
  • Vše promícháme a vytvoříme hladké, tekuté těsto.
  • Hlubší plech vymažeme a vysypeme polohrubou moukou a pak nalijeme těsto.
  • Pečeme cca 30 minut, zkoušíme špejlí, zda je perník upečený.
  • Po vychlazení perník ocukrujeme a dozdobíme ovocem.

2 Komentářů
  1. Naděžda Křičenská 1 týdnem ago

    5 stars
    Vypadá skvěle. Vyzkouším zase nový recept.

  2. Maruška Trnková 6 dny ago

    Moc pěkné, díky 🙂

Napište komentář

©2022 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account