Můj oblíbený Jablečný koláč s mascarpone

Vytisknout recept
Kategorie Dezert
Čas přípravy 1 hour 20 minutes
Čas vaření 50 minutes
Porce 0
Uvařila Klára Hrbáčová

Ingredience

  • 150 g Hladká mouka
  • 55 g Cukr krupice
  • 1 ks Citron - kůra
  • 1 ks Žloutek
  • 60 g Máslo
  • Mořská sůl

Náplň

  • 220 g Mascarpone
  • 55 g Cukr krupice
  • 1 ks Vejce
  • 1/2 lžička Vanilkový extrakt
  • 1 lžíce Hladká mouka
  • 5 - 6 ks Jablka
  • 1 ks Citron - šťáva
  • 55 g Vlašské ořechy
  • dle chuti Med tekutý

Instrukce

  • Mouku, cukr, nastrouhanou citronovou kůru, malou špetku soli a máslo najemno rozmixujte. Pak přidejte žloutek, dvě až tři lžíce studené vody a těsto opět mixujte. Pokračujte, až se vám v misce vytvoří lepivější „hrudka“. Pak si poprašte velké prkénko moukou a těsto na něm hněťte, dokud se nezpevní a skoro nepřestane lepit (asi deset minut). Vložte ho do pytlíku a nechte asi třicet minut chladit. Mezitím si předehřejte troubu na 190 °C a nízkou formu na koláč vymažte máslem. Odpočinuté těsto rozválejte válečkem na moukou poprášené pracovní desce na asi půl centimetru vysoký plát. Těsto by mělo mít přibližně tvar podobný formě, do které ho budete vkládat. Pak ho do formy opatrně vložte a všude přimáčkněte tak, aby kopírovalo její tvar. Přečnívající okraje odřízněte. Formu s těstem vyložte pečicím papírem a vysypte na něj balíček čočky nebo fazolí. Nebojte se, luštěniny slouží jen k zatěžkání těsta po dobu pečení. Takto připravené těsto dejte na 15 minut do trouby. Poté teplotu snižte na 170 °C.
    Mascarpone, cukr, vajíčko, vanilku a mouku vymíchejte do snadno roztíratelného krému (kdyby byl příliš hustý, můžete přidat trochu mléka). Pak ho rovnoměrně naneste na vychladlé předpečené těsto, přidejte oloupané přepůlené jablka zbavené jádřinců a všech kazů. Celý koláč zasypejte rozdrcenými ořechy a zakápněte medem. Pečte asi 45 minut, nebo dokud nebude povrch dozlatova opečený.
    Tenhle recept jsem si hned zamilovala! Musíte ho vyzkoušet sami *wine* 
    Pokud budete zkoušet, budu se těšit na vaše ohlasy 😀
    (Na fotce můj vydařený koláč)

©2025 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account