Nejlepší čokoládové muffiny

Vytisknout recept
Kdysi jsem měla období, kdy jsem snad každý víkend pekla muffiny nebo cupcakey. Tak jako je to se vším, když je něčeho příliš, brzy se toho přejíte a v tomto případě doslova. Na muffiny jsem tedy v posledních pár letech (ať už záměrně nebo ne) trochu pozapomněla a raději se věnovala zkoušení nových receptů.
Nedávno jsem od svého partnera dostala nádherný kus zvěřiny, konkrétně z muflona. Upekla jsem nám ho na červeném víně a kořenové zelenině, jako předkrm byla paštika. Už jsem neměla moc času na upečení dortu, ale bez něčeho sladkého by to prostě nebylo ono. Přemýšlela jsem, který recept je tak jednoduchý na přípravu, že u něj nebudu muset strávit víc než 15 minut. Vzpomněla jsem si na tento starší recept na čokoládové muffiny a po letech jsem na ně sama dostala chuť. Podávala jsem je jednoduše pocukrované a zvlášť do mističky jsem dala tvarohový krém. K mému úžasu sklidily muffiny stejný úspěch, jako když jsem je kdysi pekla poprvé. Spolu s tím přišla samozřejmě i výtka, proč je nepeču častěji. 🙂
Jak na to?
1. Troubu si rozehřeji na 190 stupňů. Připravím si plech s důlky na muffiny, které vyplním papírovými košíčky.
♥ Pokud nemáte důlkový plech, můžete použít klasický, ale místo jednoho papírového košíčku použijte alespoň 3 v sobě, aby se vám těsto během pečení nerozlilo do stran. Případně můžete použít formy silikonové.
2. Veškeré suché ingredience – hladkou mouku, kakao, cukr krupice, sodu, kypřící prášek a sůl odvážím do misky. Vše najednou proseji do mísy. Poté přimíchám čokoládu.
♥ Čokoládové čočky vám ušetří práci, pouze je odvážíte a přisypete do směsi. Pokud jste si koupili tabulkovou čokoládu, můžete ji ještě zabalenou nalámat na co nejmenší kousky ať si zbytečně nepatláte ruce, prkénko a nůž.
3. Zvlášť si do jiné větší mísy odvážím tekuté ingredience – podmáslí, máslo, vejce a vanilkový extrakt.
♥ Vejce si rozklepněte zvlášť do hrnečku a vkládejte postupně – věřte mi! 🙂
4. Tekuté ingredience vliji do suchých a stěrkou zlehka promíchám. Vzniklé těsto rozdělím do připravených košíčků (lehce pod okraj) a peču ve vyhřáté troubě cca 20 minut.
♥ S mícháním to nepřežeňte, aby výsledné muffiny nebyly tvrdé.
5. Hotové muffiny podávám buď jen tak posypané moučkovým cukrem nebo s jednoduchým krémem z tvarohu a šlehačky (poměr 1:1).
♥ Krém není potřeba tolik sladit, muffiny samy o sobě jsou dost sladké a výrazné, krém jen příjemně doplní jejich čokoládovou chuť.
Odkaz na recept na blogu: https://bymakiblog.wordpress.com/2016/11/05/cokoladove-muffiny/
 
240g - hladká mouka
50g - kvalitní kakao holandského typu
250g - cukr krupice
1lžička - jedlá soda
1lžička - kypřící prášek do pečiva
0,5lžička - sůl
150g - kvalitní hořká čokoláda (čočky nebo nahrubo nakrájená tabulka)
250ml - kysané podmáslí
115g - kvalitní máslo (rozpuštěné a mírně zchladlé)
2ks - vejce
1lžíce - vanilkový extrakt
příprava - 15
vaření - 20
Kategorie Dezert
Uvařila MarkétaBrücknerová

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account