Mrkvový dort
Ingredience
- Na dort: 500 g mrkve 200 g celozrnné pšeničné mouky, 150 g
- krupicového cukru 5 vajec, 150 g másla, 100 g kokosu, citron, sůl, lžička
- jedlé sody
- Na krém: 250 g smetanového přírodního sýru 70 g moučkového
- cukru šťáva z jednoho citronu, lžíce želatinového ztužovače na přípravu smetanových dortů
Instrukce
- Na běžnou dortovou formu: příprava 90 minut
- Očištěnou a najemno nastrouhanou mrkev vložte do pánve či
- kastrolu a spolu s máslem ji zvolna duste až pustí šťávu a zavoní. Pak přidejte
- cukr a nechte směs lehce zkaramelizovat. Přidejte citronovou šťávu a kůru
- (případně citronovou pastu), trochu soli a strouhaný kokos. Vše dobře
- promíchejte a nechte zchladnout. Do vzniklé mrkvové kaše pak zapracujte vejce a
- postupně i mouku promíchanou s jedlou sodou. Vzniklou hmotu vložte do formy
- vymaštěné máslem a vysypané kokosem a pečte při teplotě 160–170 °C 45 minut.
- Dort nechte vychladnout, nejlépe do druhého dne. Následně ho prokrojte
- uprostřed a promažte i omažte a ozdobte krémem připraveným z přírodního
- krémového sýru, citronové šťávy a cukru ztuženého trochou ztužovače rozmíchaného
- v teplé vodě či mléce.
Krásný dort a určitě moc dobrý. Vše, co je s mrkví, chutná moc dobře a je vláčné.
Mrkvove jsou prave paradni vzdy vlacne….
mrkvové dezerty mi moc chutnají
Ja je miluji primo….
parádní foto dortu