
Mrkvová polévka s pomerančovou šťávou a zázvorem
Ingredience
- 4 ks Větší mrkev
- 1 ks Menší cibule
- 2 plátek Čerstvý zázvor
- 2 stroužek Česnek
- špetka Sůl
- špetka Pepř
- 1 l Zeleninový vývar nebo voda
- 1 ks Brambora
- 2 ks Pomeranč
- Zakysaná smetana
- Olivový olej
Instrukce
- Zeleninu očistíme. Do hrnce nalijeme olivový olej, jakmile bude rozehřátý přisypeme cibuli nakrájenou na kostičky. Potom přidáme česnek nakrájený na plátky, 2 plátky zázvoru a mrkev nakrájenou na kolečka silná 1-2 centimetry. Zlehka osmahneme a zalijeme zeleninovým vývarem. Do hrnce přidáme na kostičky nakrájenou bramboru, která nám celou polévku dostatečně zahustí.Vaříme do změknutí zhruba 15-20 minut tak, aby šlo vše, co je v hrnci, lehce rozmixovat ponorným mixérem na krémovou polévku. Po rozmixování přilijeme šťávu ze 2 pomerančů a dochutíme solí, pepřem.Na talíři ozdobíme lžičkou zakysané smetany.TIPY:Polévka je vhodná i pro děti, chuť zázvoru je v ní čitelná, ale nepálí. Pokud je pro vás zázvor přesto moc výrazný, můžete 1 plátek zázvoru ubrat, nebo polévku na závěr zjemnit vmícháním sladké smetany.Pokud toužíte naopak po ostřejší chuti, která víc osloví dospělé, 1-2 plátky zázvoru hned na začátku přidejte.