Medová bábovka s rybízem. V každém soustu kousek léta
- 5 vajíček (nejlépe z domácího chovu. Mají sytě žluté žloutky a výsledný moučník bude mít zářivou barvičku na řezu)
- 1 hrnek tekutého medu
- šťávu z 1/2 limetky
- strouhanou kůru z 1/2 limetky
- špetku soli
- 1 kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
- 2 hrnky špaldové mouky (pokud ji nemáte příliš v oblibě, nahraďte ji obyčejnou hladkou bílou)
- 1 pudinkový prášek s vanilkovou příchutí (bezlepkový)
- 1/2 hrnku rozehřátého kokosového oleje
- 250 ml smetany (zaměňuji ji za rostlinný krém - rýžový s neutrální chutí nebo kokosový s výraznějším aroma)
- 1/2 hrnku bobulí čerstvého červeného rybízu
- Bílky oddělte od žloutků a spolu s limetkovou šťávou z nich vyšlehejte tuhý sníh.
- Žloutky v míse vyšlehejte do pěny s medem.
- Postupně přilévejte olej. Přimíchejte smetanu.
- Mouku s kypřícím práškem prosijte přes sítko, aby se provzdušnila přímo do medovo-žloutkového základu.
- Osolte a přisypte pudinkový prášek.
- Všechny ingredience spojte do hladkého těsta bez hrudek.
- Nakonec zlehka vmíchejte bílkový sníh.
- Těsto přelijte do vymazané formy, zasypte bobulemi rybízu a vložte do trouby.
- Pečte cca 60 minut.
- Před samotným vyndáním se přesvěčte, zda je bábovka dobře propečená. Na několika místech zasuňte do těsta špejli. Pokud ji vytáhnete suchou a čistou, máte pečeno.
- Bábovku nechte vychladnout ve formě.
- Poté ji vyklopte na talíř a polijte polevou připravenou z 1 tabulky čokolády a 1 PL kokosového oleje. Obě ingredience rozehřejte ve vodní lázni a štetcem naneste na celý povrch moučníku. Nechte zaschnout.