Křehký koláč s tvarohem a jahodami. Pro radost a pohodu z každého dne

Vytisknout recept
Linecké těsto je v pečení prostě klasika. Ať na korpus přidáte jakékoliv ovoce, tvaroh, jogurt nebo třeba marmeládu, nikdy neuděláte chybu. Pokaždé uspějete a sklidíte poklonu za váš kulinářský um. 
Jahody v kombinaci s tvarohem jsou neodolatelné. Vyzkoušejte snadný koláč, kterému žádná návštěva neodolá.
 
Co budete potřebovat?
  • 1 a 1/4 hrnku špaldové hladké mouky (můžete ji zaměnit za obyčejnou bílou)
  • 3/4 hrnku moučkového (třtinového) cukru
  • 1 žloutek
  • 1 ks vanilkového pudinkového prášku
  • špetku soli
  • 1 PL strouhané limetkové kůry
  • 2 ČL kypřícího bezfosfátového prášku do pečiva
  • 125 g másla
  • cca 70 ml (kokosového) mléka - dle potřeby ke zředění
Do mísy prosejte mouku. Přisypte cukr, sůl, kypřící prášek s pudinkovým a limetkovou kůru. Promíchejte, aby se suché ingredience spojily.
Přidejte změklé máslo, žloutek a dle potřeby nařeďte mlékem. Zpracujte do hladkého těsta, které nechte 60 minut "odpočívat".
 
Mezitím si připravte náplň:
  • 500 g tvarohu smíchejte v míse se 3/4 moučkového (třtinového) cukru a 3 žloutky. Dobře promíchejte.
  • Přidejte limetkovou šťávu a strouhanou kůru. 
  • Vyšlehejte do hladké hmoty bez hrudek.
Asi 10 ks jahod dobře omyjte a rozkrojte na polovinu.
 
  1. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Připravte si kulatou formu o průměru cca 26 cm a vyložte ji pečícím papírem.
  3. Těsto rozválejte na tenkou placku a přeneste do formy. Nezapomeňte nechat vyšší okraje, aby se tvaroh při pečení nikam neroztékal.
  4. Těsto propíchejte na několika místech vidličkou a naneste na něj tvarohovou náplň.
  5. Povrch poklaďte jahodami a vložte do trouby.
  6. Pečte cca 35 minut, dokud okraje koláče nezískají zlatavý nádech.
  7. Nechte vychladit a servírujte.
Dobrou chuť a příjemné prožitky z každého sousta.
1 a 1/4hrnek - Hladká špaldová mouka
3/4hrnek - Třtinový moučkový cukr
1ks - Žloutek
1ks - Vanilkový pudinkový prášek
1špetka - Sůl
1lžíce - Strouhaná limetková kůra
125g - Máslo
70ml - Kokosové mléko
2 lžička - Kypřící bezfosfátový prášek do pečiva
1ks - Tvarohová náplň:
500g - Tvaroh nízkotučný 0,5 %
3ks - Žloutky
1/2hrnek - Třtinový moučkový cukr
2lžíce - Limetková šťáva
1lžíce - Limetková kůra strouhaná
10ks - Jahody
příprava - 25 + 30 minut odležení
vaření - 35
Kategorie Dezert
Uvařila JaroslavaFrančíková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account