Lehký jahodový dort s mandlemi
Ingredience
- Ingredience 12 porcí
- 150 g
- hladké mouky
- 125 g
- másla
- 125 g
- moučkového cukru
- 100 g
- mletých mandlí
- 100 ml
- minerálky
- 2
- vejce
- 2 lžičky
- prášku do pečiva
- 3 kapky
- oleje z hořkých mandlí
- 1 špetka
- soli
Na náplň:
- 1 kg
- jahod
- 500 g
- plnotučného jogurtového nápoje
- 300 g
- čerstvého krémového sýra
- 50 g
- moučkového cukru
- 8 plátků
- dortové želatiny
- 1
- vanilkový cukr
- 5 lžic
- jahodového džemu
- 4 lžíce
- citrónové šťávy
Instrukce
- 1
- Změklé máslo utřeme s cukrem a mandlovým olejem do pěny. Po jednom zašleháme vejce a nakonec i mouku, špetku soli, prášek do pečiva, mleté mandle a minerálku. Vše rozmícháme na jemné piškotové těsto, které přendáme do tukem vymazané formy (26 cm) a pečeme asi 40 minut v troubě rozehřáté na 180 °C.
- 2
- Korpus po upečení vyndáme z formy, dáme na mřížku vychladnout a podélně nařežeme na dva pláty.
- 3
- Jogurt, sýr, vanilkový cukr, moučkový cukr a citronovou šťávu utřeme na krém. Želatinu připravíme podle návodu na obalu a vmícháme do krému. Jahody očistíme, a zbavíme stopek. Zhruba třetinu si ponecháme na ozdobu a nakrájíme na plátky. Zbytek nakrájíme nadrobno a vmícháme do krému.
- 4
- Dno spodního korpusu potřeme marmeládou a naneseme asi 2/3 krému, který vytvarujeme do tvaru kopule. Dáme do lednice a vychladíme.
- 5
- Do druhého korpusu vystřihneme nůžkami klín, korpus stočíme a přitlačíme na ztuhlý krém. Potřeme zbylým krémem a dozdobíme plátky jahod.
nádherný dezert 🙂
Jahodové koláčiky zbožňujeme
Krásný dort. Musím někdy upéci.