Kulajda podle Hudlenky

Vytisknout recept
Kategorie Polévka
Čas přípravy 10 minutes
Čas vaření 1 hour
Porce 0
Uvařila Lenka Hudečková

Ingredience

  • 1 miska Houby
  • 4-5 ks Brambory
  • 1 ks Cibule
  • 4 ks Vejce
  • 5 ks Nové koření
  • 5 ks Pepř celý
  • 3 ks Bobkový list
  • Sůl
  • 3 lžíce Kopr
  • 3 lžíce Hladká mouka
  • 200 ml Smetana
  • Kousek másla pod vajíčka
  • 2 lžíce Ocet

Instrukce

  • Kulajda je klasická česká polévka. Někdo ji miluje, někdo ji nesnáší. Patříte-li do první skupiny, určitě vyzkoušejte i tu podle naší čtenářky Hudlenky.
    Kulajda je pro mne kulinářský zážitek. Vařím do ní totiž brambory zvlášť a i vajíčka usmažím na pánvi a přidám až na konec.
    Nejprve si dáme vařit houby do osolené vody, do které přidáme koření a celou cibuli i se spodní slupkou, aby se nerozpadla. Cibuli pak vyhodíme. Pokud máte mražené houby, přidejte je nerozmrazené až do horké vody s kořením a cibulí. Potom mají chuť jako čerstvé. Houby necháme vařit zpravidla půl hodinky.
    Mezitím si uvaříme na malé kousky nakrájené brambory v osolené vodě a na pánvi usmažíme 4 vajíčka.
    Když jsou houby měkké, přidáme ve studené vodě rozmíchanou hladkou mouku a povaříme asi 15 minut, potom zjemníme smetanou a společně provaříme. Nakonec přidáme najemno nasekaný kopr a dochutíme octem.
    Do polévky vložíme brambory a vajíčka a můžeme podávat.
    Výborná i druhý den, kdy se chutě ještě více rozleží.
     
Tagy:

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account