Halloween muffiny se zeleninou a ovocem

Vytisknout recept
Slovo \"Halloween\" vzniklo zkomolením anglického \"All Hallows\' Evening\" - Večer všech svatých. Křesťanský svátek ustanovil papež Bonifác IV. již roku 609, a to převzetím keltské Samhain – oslavy konce léta, kdy se podle víry stírala hranice mezi světem živých a mrtvých. V minulosti existovaly tradice spojené s Dušičkami, kdy se věřilo, že se duše zemřelých vracejí na zemi. Pro jejich utišení a pomoc se používalo mléko a máslo. Večer před svátkem Všech svatých dávali lidé do lamp máslo místo oleje. Hořící máslo mělo duším trpícím v očistci ulevit od spálenin a popálenin. Na stůl se dávalo studené mléko, kterým se příbuzní pokropili, aby osvěžili a ochladili duše zesnulých. Peklo se speciální pečivo nazývané „kosti svatých\" ve tvaru křížem položených hnátů nebo „dušičky\", které se darovalo žebrákům, aby duším zajistilo klid. Dnešní děti vyřezávají dýně a sbírají sladkosti, naši předkové pekli „kosti svatých\" – bochánky ve tvaru kostí – a nosili mléko na hřbitov jako obětinu pro duše zemřelých. Mlékárna Valašské Meziříčí připomíná příběh propojení staročeských tradic s moderním Halloweenem a uvádí dva recepty, které obě éry spojují.
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 30 minutes
Čas vaření 1 hour
Celkový čas 1 minute
Porce 15 porcí
Uvařila Kateřina Goroškov

Ingredience

Ingredience na těsto:

  • • 1 banán
  • • 1 jablko
  • • 1 menší mrkev
  • • 150 g Bílého jogurtu z Valašska
  • • 370 g polohrubé mouky
  • • 270 g cukru krystal
  • • 50 g másla
  • • 3 vejce
  • • špetka soli
  • • 1 balíček kypřícího prášku
  • • 1 lžička vanilkového extraktu
  • • 1 lžička skořice

Na krém:

  • • 300 g Smetanového jogurtu z Valašska
  • • 200 g Čerstvé smetany ke šlehání z Valašska
  • • 4 lžíce moučkového cukru
  • • 3 lžíce kakaa
  • • ztužovač šlehačky
  • Ozdoba: kyselé žížalky bonbony oči, upíří bonbony zuby

Instrukce

  • Banán rozmačkejte, jablko a mrkev nastrouhejte a rozmixujte na hladkou směs.
  • Předehřejte troubu na 190 °C, připravte formu s papírovými košíčky.
  • Rozšlehejte vejce s cukrem a vanilkou, přidejte jogurt, rozpuštěné máslo a ovocnou směs.
  • V jiné míse smíchejte mouku, kypřící prášek, sůl a skořici.
  • Spojte mokré a suché ingredience, naplňte košíčky do 2/3. Pečte 30 minut při 190 °C (test špejlí).
  • Vyšlehejte krém ze smetany, jogurtu, cukru a ztužovače, vmíchejte kakao.
  • Ozdobte vychladlé muffiny krémem a strašidelnými dekoracemi.

©2025 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account