Jarní langoše s rukolou a parmezánem

Vytisknout recept
Druhá květnová neděle v roce patří všem maminkám. A není to důvod k oslavám právě malý. Ať už máte v rodině SVÁTEK MATEK zavedený či nikoli, je dobré si připomenout význam mateřství. Jeho kořeny můžeme vidět už ve starověkém Řecku, kde probíhal jako svátek jara, plodnosti a matek s uctíváním pohanské bohyně Rhey. V Římě byl podobný svátek nazývaný Matronalia zasvěcen bohyni Juno, ochránkyni vdaných žen a budoucích maminek. V Československu se začal slavit svátek matek v roce 1923. O jeho zavedení se zasloužila dcera prezidenta T.G.Masaryka, Alice Masaryková. Po druhé světové válce byl postupně zatlačován do pozadí oslavami MDŽ, ale i přesto se dál v některých rodinách připomínal. Po roce 1989 se opět začal slavit veřejně. Být matkou je věcí krásnou. Mnohdy ne ale zcela automatickou. Naši nejbližší si uvědomují, jak moc času a práce této roli matky každá z nás věnujeme, obzvláště v době, kdy je třeba skloubit domácnost, čas na děti s prací, a proto nám chtějí udělat radost. Každá maminka ocení chvilku pro sebe, kdy si může v klidu oddechnout od plného pracovního nasazení nebo od celodenní péče o děti. Radost ji udělá kytička, procházka nebo něco dobrého na zub.
Kategorie Chuťovka
Kuchyně Česká
Čas přípravy 40 minutes
Čas vaření 20 minutes
Celkový čas 1 hour
Porce 4 osoby
Uvařila KateřinaGoroškov

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 21 g čerstvého droždí
  • 200 ml Čerstvého mléka z Valašska
  • 150 g Bílého jogurtu z Valašská
  • 1 necelá lžička soli
  • 0,5 lžičky jedlé sody
  • olej nebo sádlo na smažení
  • 1 Kysaná smetana z Valašska
  • rukola
  • parmezán

Instrukce

  • V misce připravíme kvásek ze 100 ml vlažného mléka, rozdrobeného droždí a lžíce mouky a necháme ho na teplém místě 15–20 minut kynout přikrytý utěrkou.
  • Ve větší míse smícháme mouku se sodou a solí, přidáme kvásek, zbytek mléka a jogurt.
  • Vymísíme hladké těsto, mísu zakryjeme utěrkou a necháme asi 30–45 minut vykynout.
  • Poté ukrajujeme po menších kusech, vyválíme a smažíme na oleji zhruba 1–2 min z každé strany.
  • Hotové langoše potřeme zakysanou smetanou, posypeme rukolou a parmezánem.
3 Komentářů
  1. NelaVávrová 1 rokem ago

    tento jsem si už uložila z internetu. Miluji jejich výrobky.

  2. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    Když mě někdo pozve, ráda ochutnám 🙂

  3. Tak to bych si tedy hnedle dala, mňam.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account