křenová omáčka

Vytisknout recept
Pro dostatečné množství bílkovin doporučuju jíst s vařeným hovězím masem a doplnit celozrnným knedlíkem.
Kategorie Hlavní jídlo
Kuchyně Česká
Čas přípravy 10 minutes
Čas vaření 20 minutes
Celkový čas 30 minutes
Porce 6 porcí
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • 50 – 100 g čerstvého křenu příp. 100 – 200 g zavařeného křenu ve sklenici – křenex
  • ½ lžičky – lžička soli 3 – 5 g
  • 1 litr nízkotučného nebo polotučného mléka 0,5% – 1,5 %
  • 40 g celozrnné mouky špaldové, pšeničné nebo žitné, příp. půl napůl s bílou
  • 30 g přírodního sladidla bez kalorií krupice
  • 5 – 15 ml citrónové šťávy
  • bílý pepř

Instrukce

  • Čerstvý křen oloupej, nastrouhej na struhadle najemno a rozetři se solí.
  • 750 ml mléka přiveď k varu. Ve zbytku pořádně rozmíchej mouku dohladka.
  • Jakmile začne mléko vařit, nalij mléko s moukou a dobře míchej kvedlačkou, dokud omáčka nezhoustne.
  • Sniž plamen na minimum, přidej polovinu křenu a míchej 1 – 2 minuty. Poté ochutnej a začni dochucovat solí, pepřem, cukrem a citrónovou šťávou. Pokud je křenu málo, postupně přidávej další. Množství uvádím orientačně, dochuť si to dle vlastní chuti.
  • Pokud chceš omáčku extra hladkou a krémovou, rozmixuj ji ještě po uvaření ve výkonném mixéru.
9 Komentářů
  1. Iveta Fedorovská 11 měsíců ago

    Přítel má rád!

  2. Jana SakalováSakalová 12 měsíců ago

    Robieva ju moja maminka a je bajecna

  3. Naděžda Křičenská 12 měsíců ago

    5 stars
    Musím také vyzkoušet, nikdy jsem jí nejedla.

  4. Lenka Hudečková 12 měsíců ago

    Tu jsem naposledy jedla asi od maminky, a ta už tu léta není 🙁

  5. Jaroslava Korpášová 12 měsíců ago

    Jo, tak křenovku bych si klidně dala, dělala jsem jí tak 2-3 roky nazpět.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account