Křupavý ovesný koláč se sušenými švestkami

Vytisknout recept
Zdravý, voňavý a křupavý koláč se sušenými švestkami vás pohladí po duši a dodá kopu superpotravin, které si vaše tělo zamiluje.
Navíc je velice snadný na přípravu. 
Superpotraviny v něm obsažené: med, kokosový olej, sušené švestky
Švestky jsou báječné čerstvé, ale zkuste si jich pár do zásoby nasušit. Uvidíte, že pokrmům dodají dokonalý šmrnc a aroma.
Proč konzumovat sušené švestky a co všechno obsahují?
Zlepšují paměť, udržují srdce zdravé, mají antibakteriální účinky, upravují hladinu cukru v krvi a dokonce jsou báječným pomocníkem při hubnutí.
• jsou zásobárnou vitaminů A, v menším množství pak C
• obsahují komplex vitaminů skupiny B
• mají vysoký podíl antioxidantů - vitamin E, selen
• obsahují i antokyanin, který chrání srdce
• zásobují naše tělo celou řadou minerálů: vápníku, draslíku, železa, fosforu, mědi, manganu, zinku, zda jódu
• navíc mají vysoká podíl vlákniny
 
A teď se pusťte do přípravy koláče:
Nejprve si nachystejte švestkovou náplň.
  • 125 ml vody
  • 2 hrnky sušených švestek (cca 250 g)
  • 3 PL medu
  • 1 ČL mleté skořice
Sušené švestky vložte do rendlíku, zalijte vodou, ochuťte skořicí a oslaďte medem. 5 minut povařte a poté rozmixujte na jemnou kašovitou hmotu.
Troubu si předehřejte na 170 °C.
Nechte vychladit. Mezitím si připravte těsto:
  • 200 g celozrnné mouky pšeničné hladké BIO kvalita
  • 150 ml kokosového oleje
  • Špetku soli
  • Špetku jedné sody
  • 300 g ovesných vloček
  • 120 ml medu
Do mísy nasypte mouku, osolte a přidejte špetku sody. Promíchejte. Přidejte zbytek ingrediencí a vytvořte takovou "lepkavou" hmotu. 
Formu o průměru 21 cm vyložte pečícím papírem. Asi 2/3 těsta do ní vytlačte. Pěkně po celém dně a nezapomeňte vytvořit vyšší okraj. Na těsto naneste švestkovou hmotu. Na povrch naneste zbylé těsto.
Pomáhám si tak, že na pečící papír těsto rovnoměrně nanesu a pak opatrně překlopím na koláč. Povrch upravím a dám do vyhřáté trouby.
Pečte při teplotě 170 °C cca 45 minut.
Dobrou chuť!
1hrnek - Celozrnná mouka BIO pšeničná
150ml - Kokosový olej
1špetka - Sůl
1špetka - Jedlá soda
1 a 1/2hrnek - Ovesné vločky
120ml - Med
2hrnek - Sušené švestky
1lžička - Mletá skořice
3lžíce - Med
125ml - Voda
příprava - 20
vaření - 45
Kategorie Dezert
Uvařila JaroslavaFrančíková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account