Karamelový lotus dort

Vytisknout recept
Nejprve jsem začala sušenkami. Ty jsem v sekáčku nasekala najemno. K sušenkám jsem přilila rozpuštěné máslo a směs jsem promíchala. Základ ze sušenek je hotový. Ten jsem přesypala do formy o průměru 18 cm. Sušenky jsem upěchovala a uhladila. Formu jsem vložila na 30 minut do mrazáku.
Mezitím jsem si připravila náplň z žervé pokojové teploty. To jsem dala do mísy a vyšlehala dohladka. Trvá to jen chvilku. K žervé jsem přidala karamelovou pomazánku Lotus, vanilkový extrakt a šleháním jsem vše spojila.
Dále jsem si připravila smetanu ke šlehání, přisypala jsem do ní moučkový cukr a vyšlehala do krémové konzistence. Dejte pozor, ať šlehačku nemáte tuhou. Šlehačku mějte studenou, ne o pokojové teplotě. Lépe se pak šlehá.
 
Šlehačku jsem stěrkou vmíchala ke směsi žervé a karamelové pomazánky a nalila do formy na sušenkový základ. Povrch jsem uhladila. V tuhle chvíli dejte formu do lednice přes noc nebo na chvíli do mrazáku, než připravíte karamel.
Na ten jsem si do pánve nasypala krupicový cukr, třtinový cukr, špetku soli, másl a vše jsem na střední stupeň nechala rozpustit. Když se vše rozpustilo a spojilo, přilila jsem smetanu ke šlehání, vanilkový extrakt a stále jsem míchala, dokud se vše opět nespojilo.
Hotový karamel jsem nalila na dort. Pracujte rychle, jak je dort studený, karamel rychle tuhne, tak ať ho máte všude pěkně rovnoměrně. Karamel nechte zatuhnout v lednici.
No a potom už jen dostaňte dort z formy. Nahřátým nožem objeďte formu kolem dokola. Pokud máte otevírací formu, máte to jednodušší. Já mám vyndávací dno, takže jsem si na stůl položila sklenici, na tu dala formu a tu stáhla dolů.
Hotový dort můžete dozdobit šlehačkou. Nezapomeňte i dort krájet nahřátým nožem. *smile*
---
Na dort:
  • 150 g Lotus sušenek
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 400 g Gervais (žervé) pokojové teploty
  • 285 g karamelové pomazánky Lotus
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • 15 g moučkového cukru
Na karamel:
  • 40 g krupicového cukru
  • 20 g třtinového cukru
  • špetka soli
  • 45 g másla
  • 60 ml smetany ke šlehání
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

150g - Sušenky Lotus
100g - Máslo - rozpuštěné
300g - Karamelová pomazánka Lotus
200ml - Smětana ke šlehání
15g - Moučkový cukr
40g - Krupicový cukr
20g - Třtinový cukr
špetka - Sůl
1,5lžička - Vanilkový Extrakt
400g - Gervais
příprava - 20
vaření - 100
Kategorie Dezert
Porce 0
Uvařila BarbaraHáková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account