Jehněčí koleno na višňovém víně z Lednice
Ingredience
- 4 ks Jehněčí kotlety
- 20 g Rozmarýn řezaný
- 40 g Česnek
- 1,2 l Demi glace/silný hovězí vývar
- 200 g Cibule červená
- 40 g Rajčatový protlak
- 180 g Meruňky
- 0,284 l Višňové víno
- Sůl, pepř
Instrukce
- Jehněčí kolínka vyskládáme do pečící nádoby na pokrájenou cibuli, rozmačkaný česnek, větvičky rozmarýnu a zalijeme kvalitním červeným vínem. Přiklopíme a pečeme na 165°C, 40 minut. V polovině pečení kolínka otočíme a podlijeme. Po 40 minutách odklopíme a pečeme cca 10 minut, tak třikrát přelijeme výpekem. Po upečení kolínka dáme stranou a výpek zředíme vodou. To vše přilejeme do hrnce. Přidáme demi glace, případně trochu rajského protlaku, vývaru a vína. Vaříme tak dlouho než zbude 1 dcl omáčky na porci. Nakonec omáčku přepasírujeme přes špičák či jemnější síto, v této redukované šťávě podusíme půlky meruněk.Možnosti inovaceTymián, koňak. Ale také kořenová zelenina nebo řapíkatý celer do základu.RadaKvalitní jehněčí je relativně rychle měkké, proto pozor na to, aby se nám při delší úpravě maso nerozpadalo a nepřestalo držet na kosti. Kolínko hned na začátku kosti odřízneme, aby při pečení maso sedalo dolů a zůstala nám horní část kosti čistá.Doplňující informaceDoporučené nápoje: VIŠŇOVÉ víno Annovino LedniceDoporučené přílohy: Brambory šťouchané s cibulkouAutor a foto: šéfkuchař hotelu Alwyn Miroslav ČernohorskýVytvořeno ve spolupráci s PROFI RECEPTY a VINAŘSTVÍ ANNOVINO LEDNICE