Jednoduchý ořechový chléb

Vytisknout recept
Je jednoduchý, připravený z žitného kvásku, který koupíte třeba v DM drogerii.
Kategorie Přílohy
Kuchyně Česká
Čas přípravy 40 minutes
Čas vaření 50 minutes
Celkový čas 1 hour 30 minutes
Porce 10 porcí
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • 500 g HLADKÁ MOUKA
  • žitný kvásek
  • 100 g VLAŠSKÉ OŘECHY
  • 400 ml voda vlažná
  • 2 lžička SŮL
  • 2 lžička drcený kmín

Instrukce

  • Máte-li domácí kvásek, použijte jej podle vašichzvyklostí. Na kupovaný kvásek (v prášku) si připravíme mističku. Do ní nalijemeasi 1 dcl vody, vlažné, nikoliv studené nebo horké. Do vody nasypeme kvásek,přidáme 1-2 polévkové lžíce mouky a trochu cukru. Promícháme, mělo by námvzniknout řídké těstíčko. Necháme v teple vzejít kvásek.
  • Vezmeme si větší mísu na zadělání chleba. Nalijeme do ní 300 ml vlažné vody, přidáme vzešlý kvásek, sůl, drcený kmín a trochu mouky. Začneme těsto hníst – buď rukama, nebo kuchyňským mixérem s hnětacími háky.
  • Postupně přidáváme mouku, až dostaneme nelepivé hladké těsto.
  • Povrch vypracovaného těsta poprášíme moukou, přikryjeme navlhčenou utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi 2 hodiny.
  • Mezitím si nahrubo nasekáme vlašské ořechy.
  • Vykynuté těsto prohněteme rukama, podpoříme tak druhé kynutí. Přidáme ořechy a zapracujeme je do těsta.
  • Pokud těsto lepí, přidáme ještě trochu mouky.
  • Z takto připraveného těsta vytvarujeme oválný bochník, znovu přikryjeme utěrkou a necháme další půlhodinu kynout.
  • Troubu zapneme na 230 °C a vložíme do ní na 30 minut nahřát nádobu, ve které budeme chléb péct. Já používám klasickou skleněnou zapékací mísu s vyšším okrajem, která má víko.
  • Do nahřáté nádoby vložíme chléb, zakryjeme víkem a pečeme na středním roštu v troubě vyhřáté na 230 °C.
  • Asi po 30 minutách sejmeme víko a chléb pečeme dalších 15-20 minut, aby na povrchu získal zlatavou kůrku.
  • Ještě horký chléb vyndáme opatrně z mísy a necháme vychladnout.
5 Komentářů
  1. Iveta Fedorovská 11 měsíců ago

    Dík za recept

  2. Author
    NelaVávrová 12 měsíců ago

    Hm… to zní zajímavě, jen bych asi vyměnila hladkou mouku za jinou žitnou nebo špaldovou.

  3. Naděžda Křičenská 12 měsíců ago

    5 stars
    Moc hezký chlebíček. Také jsem už pekla ořechový chléb.

  4. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    Ten se moc povedl 🙂 Občas peču domácí pečivo a vždy se ho snažím nějak obměnit. Tak to je dobrý nápad 🙂
    Naposledy jsem dělala bulky, a přidala opraženou cibuli. Jak ji nemusím, tak bulkách chutnala i mně 🙂

  5. Krásný chlebík, snažím se nyní pečivu vyhýbat, ale chleba opravdu miluji.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account