
Irish stew – nejoblíbenější jídlo smaragdového ostrova
Ingredience
- 1 kg Oháňka nebo jehněčí kýta
- 1 hrnek Kořenová zelenina (mrkev, petržel)
- 1 hrnek Řapíkatý celer
- 1 hrnek Zelené fazolky
- 2 ks Cibule
- 3 stroužek Česnek
- 3 lžíce Rajčatový protlak 100% rajčata
- 1 ks Guiness pivo (nebo jiné silné černé) ale mělo by být Irské
- 1/2 l Bujon
- 1 ks Svazek bylinek (tymián, petržel, bobkový list, rozmarýn)
- 1 lžička Sůl, pepř
- 2 lžíce Ghí + olivový olej
- 2 lžíce Mouka
Instrukce
- Začněte s tím, že si moukou poprášíte maso (nasekanou oháňku) a na rozehřátém ghí ho ze všech stran opečete v litinovém kastrolu (za mě jednoznačně STAUB). Maso vyjměte a přidejte trochu oleje, nasekanou cibuli a postupně i česnek a ostatní zeleninu, krom fazolek. Orestujte cca 10 minut, na závěr přidejte protlak, promíchejte směs a vraťte do kastrolu zpět maso, přidejte bylinky a koření a zalijte pivem Guiness. Tak a teď máte 2-3 hodiny klid 🙂 dejte zaklopený kastrol do trouby a pečte na 150 stupňů. Ano na tak málo. Za 2 hodinky se podívejte, zda máte dost tekutin a přidejte dle potřeby bujón a nakonec také zelené fazolky. Pečeme do měkka – maso by mělo odpadat od kosti. Podávejte s kaší, nebo rýží či jen s čerstvou bagetkou. Nezbyde nic, uvidíte 🙂