
Hrachová kaše s trhaným vepřovým masem
- Hrách několikrát pořádně propláchněte a nechte alespoň 5 hodin namočený ve vývaru.
- Přidejte bobkový list a ponechte v hrnci takové množství tekutiny, aby byl hrách zcela ponořený. Pak hrách přiveďte k varu.
- Až bude hrách uvařený, vyndejte bobkové listy a rozmixujte hrách na kaši.
- Ve druhém hrnci rozehřejte sádlo a přidejte k němu mouku, kterou nechte zpěnit. Poté zalijte mlékem a krátce povařte.
- Přidejte hrách, prolisovaný česnek a vše osolte a opepřete.
- Kaši zjemněte lžící másla.
- Krkovici dejte do pekáče a potřete jí směsí cukru, mleté papriky, hořčice, soli, pepře, slunečnicového oleje a dvou prolisovaných stroužků česneku.
- Takto připravené maso nechte v marinádě alespoň 6 hodin.
- Poté maso podlijte 150 ml vody a dejte péct na cca 2-3 hodiny na 150 stupňů, dokud se nebude doslova rozpadat. Pak natrhejte maso vidličkou na kousky.
- Připravte si omáčku smícháním protlaku s kečupem, medem a zbylým prolisovaným česnekem a následně ji osolte a opepřete.
- Poté smíchejte maso s omáčkou a nechte prohřát na mírném ohni.
- Podávejte s hrachovou kaší.
500g - zelený hrach
0,5 l - zeleninový vývar
2ks - bobkové listy
1lžíce - hladká mouka
120ml - mléko
2ks - velké stroužky česneku
2lžíce - sádlo
1lžíce - máslo
špetka - sůl
špetka - čerstvě mletý pepř
0,5 kg - vepřové krkovice bez kosti
1lžíce - cukr krupice
1lžíce - sladká mletá paprika
2lžíce - plnotučná hořčice
5stroužek - česnek
280g - rajčatový protlak
2lžíce - kečup
2lžíce - med
špetka - sůl
špetka - čerstvě mletý pepř
špetka - slunečnicový olej
příprava - 3 hodiny + 6 hodin marinování a namočení hrachu
vaření - .