Tradice pití vaječného likéru sahá až do středověku, kdy byl tento nápoj oblíbený hlavně mezi bohatými aristokraty. Chudí lidé si alkohol potřebný pro jeho výrobu zkrátka nemohli dovolit. Dnes si naštěstí vaječný likér nebo také vaječný koňak dopřát můžeme a také si ho dopřáváme. Čím dál častěji se pouštíme i do domácí produkce tohoto likéru. Aby také ne, když jeho příprava není nijak složitá, můžeme si snadno ohlídat kvalitu a původ vajec a „vymazlit“ si ho dle svého. A pokud si na popíjení „vaječňáku“ nepotrpíte, použijte ho jako ingredienci při pečení vánočního cukroví.
Postup:
- Žloutky s moučkovým a vanilkovým cukrem dejte do šlehače. Ingredience vyšlehejte v hladkou lesklou pěnu.
- Přidejte salko, skořici a zhruba polovinu tuzemáku. Znovu šlehejte alespoň 5 minut.
- Poté přidejte zbytek tuzemáku a šlehejte dalších 5-10 minut.
TIP! Pro výrobu domácího vaječného likéru jsme použili alkohol z „domácí“ produkce, a to tuzemák od společnosti STOCK, který se může pyšnit značkou Klasa.0,5l - tuzemák1ks - vanilkový cukr 1/2 lžička - vanilkový extrakt 1/2 lžička - mletá skořice6ks - žloutek4lžíce - moučkový cukrpříprava - 20 minutvaření - .