Horký švestkový koláč podle Mary Berry

Vytisknout recept
Když naše Eva dnes ráno donesla košík ovoce z babičiny zahrádky, vzpomněla jsem si na tento skvělý recept. 🙂 

Jak na to?

Koláčovou misku o průměru 28 cm vymažte máslem. Z mouky, prášku do pečiva, vajec a skořicového cukru vyšlehejte pomocí robotu těsto. Pokud jste nesehnali samokypřící mouku (seženete ji v řetězci s britským potravinami) použijte klasickou hladkou a prosejte do ní půl sáčku prášku do pečiva, namísto jedné lžičky. Těsto vlijte do vymazané nádoby. 
Vypeckovanými švestkami poté pokryjeme vrh koláče - skládejte je do vějířku jakoby na bok. Nakonec koláč posypeme hrubým třtinovým cukrem, který top koláče krásně zkaramelizuje. 
Pečeme v rozpálené troubě na horkém vzduchu na 180 stupňů po dobu asi 30 minut.
Koláč podáváme ještě teplý, poprášený moučkovým cukrem se zmrzlinou nebo zakysanou smetanou.
 
Můj tip: Do těsta můžete, tak jako já, přidat mletý mák, koláč mi tak připomíná nejlepší švestkové rozpeky na světě od mojí prababičky.
 
(Tento recept je převzat z knihy "Jeden krok vpřed" od Mary Berry, foto Pinterest)
75g - máslo nebo ghí
75g - skořicový cukr
100g - samokypřící mouka
1lžička - prášek do pečiva
2ks - vejce (domácí)
1ks - kúra z jednoho bio pomeranče
900g - zralé švestky ze zahrádky bez pecek
150g - třtinový cukr
2lžíce - moučkový cukr na poprášení
příprava - 30
vaření - 30
Kategorie Dezert
Uvařila KristinaGrey

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account