Honzovy buchty
Ingredience
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 a 1/2 hrnu polohrubé mouky
- 4 lžíce hrnku cukru krupice
- 1 hrnek vlažného mléka
- 1 kostka droždí
- 1 žloutek
- 0,5 hrnku oleje
- 1 lžíce másla
- špetka soli
- kůra z 1 citrónu
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce rumu
Instrukce
- Z trochy teplého mléka, kvasnic, pár lžic cukru a mouky necháme vzejít pod utěrkou
- a na teplém místě kvásek.
- Vlijeme jej do mísy k ostatním surovinám, vymísíme hladké těsto a necháme jej vykynout.
- Z vykynutého těsta lžící ukrajujeme kousky, klademe na pomoučený vál, každý kousek
- roztáhneme a naplníme.
- Plníme klasickými náplněmi - mák, povidla, tvaroh nebo dle chuti.
- Plech potřeme rozpuštěným máslem, klademe buchty jednu vedle druhé, spojem dolů, každou důkladně pomastíme, aby se neslepily.
- Necháme ještě na plechu chvilku kynout, zatím si předehřejeme troubu na 170 st.
- Před vložením do dobře předehřáté trouby je potřeme rozpuštěným máslem i na povrchu.
- Pečeme na 170 stupňů, podle trouby, dozlatova asi 30-40 minut.
- Po upečení je potřeme opět máslem s kapkou rumu a přikryjeme utěrkou.
- Buchty tak vydrží dlouho vláčné.
- Dokud se nesnědí
Vypadají lákavě. Někdy mohu udělat. I když kynuté tak často nedělám.
já za poslední roky jen manželovi udělám vánočku nebo mazanec a sama se to snažím nejíst….
Moja dcéra ich má rada, ja žiaľ kysnuté nejem.
já jsem se zase do kynutého těsta dlouho nehrnula, chutnalo mi, když mi někdo nabídl, ale doma jsem se mu vyhýbala. Dnes vím, že to není problém vyrobit, ale zase to nechci jíst, nejsem šlang.
Paráda, není nad klasiku. Sice je to pracnější, ale výsledek stojí za to.
jak jsem přepisovala recept, docela mě i láká je udělat, ale necháme si zajít chuť 🙂
Komu by nechutnali, jen já se do takových raději nepouštím… Přítel by je chtěl pak každý den 😀 Jste šikovná.
jo, to věřím, je to žravé…. už je dnes taky nedělám, leda kdyby přijela dcerka s rodinou, tak hlavně pro ně…