Dýňová polévka
Ingredience
- 1 dýně Hokaido
- 4 střední brambory
- 1 l vývar zeleninový nebo kuřecí
- sůl pepř, čerstvé bylinky
- 1 cm zázvoru
- 1 cibule
- 1 mrkev
- pár stroužků česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- zakysaná smetana
- hrst dýňových semínek
Instrukce
- Dýni si omyjeme, ukrojíme stopku a nakrájíme si ji na kostky.
- Brambory na kostičky
- cibuli nadrobno
- zázvor nastrouhám, asi 1 cm
- mrkev na kolečka
- česnek prolisujeme
- Do vyššího hrnce dám na rozehřátý olej cibulku a orestuji, přidám česnek a zázvor.
- Potom dám mrkev a dýni, bylinky (tymián např.), sůl a bílý pepř.
- Zaliji vývarem a nechám asi 15 minut dusit pod pokličkou.
- Pak přidám i brambory.
- Když je zelenina měkká, odstavím z plotny a tyčovým mixérem vše rozmixuji do hladka.
- Kdo má rád, může zjemnit šlehačkou.
- Na pánvi si na sucho opražím dýňová semínka, kterými polévku nazdobím.
- Já mám pak ráda i lžíci zakysané smetany.
Takovou polévku máme rádi. Také ji dělám.
jojo, je to hit posledních asi 10. ti let, možná již i déle…
Dýňovou polévku též miluji, jen do ní dávám ještě česnek a majoránku a někdy i špetku kari.
Česnek tam dávám, kari doma nepoužívám, když si vzpomenu, přidám kurkumu 🙂