Domácí loupáky

Vytisknout recept

Poprvé jsem se doma pustila do pečení loupáků.

Manžel je miluje, a já jsem jedla už vícekrát u kamarádky dokonce plněné loupáčky

mákem a tvarohem. Ona mi ukázala, jak na ně a vzala jsem si i recept.

Ale dělala jsem neplněné.

Do misky si dáme droždí, cukr a zalijeme vlažným mlékem.

Pak necháme vytvořit kvásek.  Když je hotový, přidáme postupně žloutky

a vmícháváme, pak mouku s práškem do pečiva, olej a špetku soli.

Vytvoříme hezké hladké těsto, přikryjeme utěrkou a opět necháme kynout. 

Když je mísa plná a my se bojíme, že přeteče přes okraje,

připravíme si vál a posypeme ho trochou mouky.

Na něj těsto přendáme a vytvoříme si zhruba stejně velké bochánky.

Mně jich z jedné dávky vycházelo asi 28 ks.

Z bochánků si vytvoříme koule, prsty je roztáhneme a vytvarujeme je jako rohlík. 

 

(https://www.youtube.com/watch?v=-4KvXG0rRdg)

Musíme dávat spojem dospodu na plech. 

Když jsou plechy naplněné, potřeme rozkvedlaným vejcem a zlehka posypeme

nemletým mákem.

Pečeme v předehřáté troubě asi 25 min. na 160°C, každá podle své trouby. 

 

Těsto je křehké, proto mi asi popraskalo, nicméně na chuť loupáků to nemá vliv.

Manželovi chutnají.

A to je hlavní.

Hudlenka


1ks - droždí
40dkg - špaldová mouka hladká
35dkg - špaldová mouka žitná
3lžíce - hnědý cukr
1/2l - mléko
3-4ks - žloutky
3/4hrnek - olej
1špetka - sůl
1lžička - prdopeč
ks - mák nemletý na posyp
1ks - vejce na potření
příprava - 60
vaření - 25
Kategorie Přílohy
Uvařila Lenka Hudečková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account