Poprvé jsem se doma pustila do pečení loupáků.
Manžel je miluje, a já jsem jedla už vícekrát u kamarádky dokonce plněné loupáčky
mákem a tvarohem. Ona mi ukázala, jak na ně a vzala jsem si i recept.
Ale dělala jsem neplněné.

Do misky si dáme droždí, cukr a zalijeme vlažným mlékem.
Pak necháme vytvořit kvásek. Když je hotový, přidáme postupně žloutky
a vmícháváme, pak mouku s práškem do pečiva, olej a špetku soli.
Vytvoříme hezké hladké těsto, přikryjeme utěrkou a opět necháme kynout.
Když je mísa plná a my se bojíme, že přeteče přes okraje,
připravíme si vál a posypeme ho trochou mouky.
Na něj těsto přendáme a vytvoříme si zhruba stejně velké bochánky.
Mně jich z jedné dávky vycházelo asi 28 ks.
Z bochánků si vytvoříme koule, prsty je roztáhneme a vytvarujeme je jako rohlík.
Musíme dávat spojem dospodu na plech.
Když jsou plechy naplněné, potřeme rozkvedlaným vejcem a zlehka posypeme
nemletým mákem.
Pečeme v předehřáté troubě asi 25 min. na 160°C, každá podle své trouby.
Těsto je křehké, proto mi asi popraskalo, nicméně na chuť loupáků to nemá vliv.
Manželovi chutnají.
A to je hlavní.
Hudlenka
1ks - droždí40dkg - špaldová mouka hladká35dkg - špaldová mouka žitná3lžíce - hnědý cukr1/2l - mléko3-4ks - žloutky 3/4hrnek - olej1špetka - sůl1lžička - prdopečks - mák nemletý na posyp1ks - vejce na potřenípříprava - 60vaření - 25