Celerové karbanátky
Ingredience
- 300 g celeru strouhaného najemno
- 100 g šunky pokrájené nadrobno
- 150 g ideálně uzeného sýru nastrouhat nahrubo já použila parenici
- 3 celá vejce
- 2 lžíce špaldové hladké mouky
- 1-2 lžíce ovesných vloček
- 1 lžíci strouhanky
- kousek zeleného pórku či jarní cibule bylinky dle preferencí
- sůl pepř
- troška strouhanky na obalení a drtek oleje na pečení
Instrukce
- Postupně do mísy dáme veškeré suroviny.
- Nastrouhaný celer, sýr, pokrájenou šunku, bylinky, rozklepneme 3 celá vajíčka, promícháme.
- Přidáme mouku, ovesné vločky a strouhanku, sůl a pepř. Zamícháme.
- Necháme cca 10 minut odležet.
- Na talíř si dáme trošku strouhanky, lžící nabíráme hmotu a v ruce vytvarujeme jednotlivé placičky.
- Obalíme je ve strouhance a klademe na vyšší plech vyložený pečícím papírem.
- Mně toto množství vyšlo na 8 karbanátků.
- Na plechu je lehce pokapeme olejem a dáme péct do trouby.
- Kdo chce, může samozřejmě smažit na pánvi.
- Jako příloha se hodí brambory, bramborová kaše, ale šlo by i jen s chlebem nebo samotné se zeleninovým salátem.
Jsou pěkné a moc dobré. Také jsem je dělala podobné.
Přesně jak píšete, opravdu jsou moc dobré, díky.
Tohle zní a vypadá dobře. Taková zdravá obměna klasických karbanátek. Uložím si na později. 🙂
Jo, opravdu jsou dobré, dobře se s tou “hmotou” pracovalo, recept mě mile překvapil, určitě jsem nedělala naposledy.
Jarko, krása, moc se ti povedly… možná taky zkusím, ale teď nějak tu zeleninu čerstvou moc nekupujeme, jak je drahá…. tak uvidím…
Díky moc za pochvalu, fakt z nich mám radost. No já právě měla asi 1/3 celeru už jakou dobu v lednici a pořád se mi do ničeho nehodil, tak se to akorát šiklo. Krásně drží pohromadě.
Nelo, zkuste a třeba manžel ani nepozná, s čím jsou…
Mnam, tím jste mi udelala radost, ale nevím jak se na to bude tvarit pritel a pro me samotnou to asi nema smysl.
No dost možná, že by ani nepoznal, že v nich ten celer je :-). Recept na mě vyskočil před pár dny někde na youtube, tak jsem si ho přizpůsobila našemu vaření a mile mě to překvapilo.
Lepší to chlapům neříct. Děláme celerový vrstvený salát a můj děda nesnáší celer, když mu to člověk neřekne nikdy to nepozná, navíc to v tom salátu jak říkáte nejde cítit a vypadá to jak strouhaný sýr, který se tam taktéž dává. 😀
Přesně tak, jako už opravdu za ta léta odhadnu, do čeho by můj muž nešel a k čemu by neměl důvěru, tak to ani nezkouším, ale konkrétně různé karbanátky, placičky, to on sní pokaždé….dělala jsem už i z červené řepy, z brokolice s mrkví a v pohodě…Navíc, když je tam na oko kousek “masa”, tak to je už úplně v pohodě.
Nelo, zkuste a třeba manžel ani nepozná, s čím jsou…