Buchty jako od babičky ( aneb Nebojte se kynutého těsta )

Vytisknout recept
Tento recept jsem si upravila podle sebe. Většinou to tak dopadne, že recepty, které najdu, uvidím, zkouším a pokud mi tam něco neladí, piluji do té doby, než je pro mě tak akorát. Pekáč na buchty je nejlepší keramický, aspoň za mě. Ten z fotky, je z trhů z Berouna. Buchty po upečení, nechte vychladnout a pak jen pocukrujte moučkou ( míchaný s vanilkovým luskem).
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 30 minutes
Čas vaření 40 minutes
Celkový čas 1 hour 50 minutes
Porce 6
Uvařila MarcelaSoukupová

Ingredience

  • 250 g hladká mouka
  • 250 g polohrubá mouka
  • 1 celý kypřicí prášek
  • 2 celá vejce
  • 20 g droždí
  • 200 ml mléko
  • 60 g lehce povoleného máslo
  • 60 g sádlo
  • 10 g sádla na vymazání pekáče
  • 60 g cukr krupice
  • 1 x cukr vanilkový
  • špetka soli
  • 1 lžička strouhané kůry z citronu
  • 2 lžíce polévkové rumu
  • cukr moučka na posypání
  • pekáč na buchty
  • Náplň dle vaší chutě - povidla
  • Tvaroh - 250g tučného v alobalu 200g cukr moučky, 1 lžíce citronové kůry.
  • Povidla - vlastní jsou nejlepší. 2 kelímky 250g.

Instrukce

  • První je, že všechny suroviny - opravdu všechny, čtete dobře.
  • Dáte 24h před pečením na kredenc, aby měli všechny suroviny stejnou teplotu.
  • To je základ a učila mě to jak maminka, tak babička.
  • Připravíme si kvásek.
  • Mléko lehce ohřejeme, tak, aby jsme udrželi prst v mléce.
  • Dáme droždí, posypeme lehce cukrem, zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.
  • Mezitím, si připravíme ostatní suroviny podle receptu.
  • Krájíme, odvažujeme, strouháme, lijeme.
  • Pokud budeme míchat těsto v robotu, dáme nejdříve tekuté suroviny k sobě ( mimo másla a sádla, to, dáváme do těsta až naposledy).
  • Následně přidáváme suché suroviny a dáme hníst, až nám postupně vznikne těsto.
  • Když máme hmotu, tuk dáme na konec.
  • Hněteme do hladka, do doby, než těsto bude hladké, nelepivé a pohled lesklé.
  • Pokud děláme ručně, do mísy dáme nejdříve mouku, kvásek.
  • Postupně přidáváme vejce, cukr, tuk a ostatní suroviny.
  • Pokud máme tuhé těsto, přidáme lehce mléko.
  • Pokud máme těsto tekuté, přidáme hladkou mouku.
  • Když potřebujeme zahustit kynuté těsto, vždy dáme hladkou moku.
  • Suroviny přidáváme vždy opatrně po lžících.
  • Aby se nic nepřehnalo.
  • Když máme těsto zadělané, necháme v míse přikryté.
  • Kyne těsto cca 30 minut, podle teploty v místnosti.
  • Po vykynutí těsta, jej zvážíme a rozdělíme kolik chceme mít buchet.
  • Menších na toto množství, je cca 24ks.
  • Těsto po zvážení dělte na zhruba stejné kousky a plňte 1 lžící náplně.
  • Balte do uzlíku a uzlíkem dejte na dno vymazaného pekáče.
  • Skládejte 1 buchtu vedle sebe.
  • Naplňte pekáč a ještě nechte 10 minut kynout.
  • Mezitím předehřejte troubu na 180"C.
  • Vložte do trouby a nechte lehce nahřát.
  • Pak vemte misku s ohřátým sádlem a mašlujte poctivě buchty ze všech stran.
  • Potom šup do trouby zase zpět.
  • Pečte do zlatova asi 40 minut.
  • V půlce pečení, opět buchty pomašlujte sádlem.
  • Po upečení, buchty nechte vychladnout.
  • Přeji dobrou chuť a nebojte se kynutého těsta.
  • Napečeno s chutí.
7 Komentářů
  1. NelaVávrová 2 roky ago

    parádní recept, velmi dobře vysvětlené

  2. Lenka Vargová 2 roky ago

    Marcelo, děkuji za recept a taky radu na setkání v Karlíně a za vynikající koláčky!
    Buchty tedy tukem potírate až v průběhu pečení? Mne babi učila potírat každou buchtu jakmile ji po naplnění dám do pekáče.
    Neslepí se?
    Ať se daří a ať máte už jen samé prima,dny! Ráda jsem Vás poznala.

  3. Lenka Hudečková 2 roky ago

    dříve jsem pekla Honzovy buchty, recept byl zde na ženách sro, byly vynikající, ale léta již takové věci nedělám…

  4. Naděžda Křičenská 2 roky ago

    5 stars
    Buchty jsou povedené, dala bych si.

    • Author
      MarcelaSoukupová 2 roky ago

      Děkuji… 🙂 Hezký den.

  5. Jaroslava Korpášová 2 roky ago

    Udělat dobré vláčné kynuté buchty, to je už vyšší dívčí. Pouštím se do nich tak 2x do roka, ale takové, jako dělávala babička, se mi nikdy nepovedou.

    • Author
      MarcelaSoukupová 2 roky ago

      Dobrý den, ano, 2x do roka je dělat, to opravdu není k naučení, člověk, co se naučí, rychle potom zapomene:-)

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account