Buchty jako od babičky ( aneb Nebojte se kynutého těsta )

Vytisknout recept
Tento recept jsem si upravila podle sebe. Většinou to tak dopadne, že recepty, které najdu, uvidím, zkouším a pokud mi tam něco neladí, piluji do té doby, než je pro mě tak akorát. Pekáč na buchty je nejlepší keramický, aspoň za mě. Ten z fotky, je z trhů z Berouna. Buchty po upečení, nechte vychladnout a pak jen pocukrujte moučkou ( míchaný s vanilkovým luskem).
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 30 minutes
Čas vaření 40 minutes
Celkový čas 1 hour 50 minutes
Porce 6
Uvařila MarcelaSoukupová

Ingredience

  • 250 g hladká mouka
  • 250 g polohrubá mouka
  • 1 celý kypřicí prášek
  • 2 celá vejce
  • 20 g droždí
  • 200 ml mléko
  • 60 g lehce povoleného máslo
  • 60 g sádlo
  • 10 g sádla na vymazání pekáče
  • 60 g cukr krupice
  • 1 x cukr vanilkový
  • špetka soli
  • 1 lžička strouhané kůry z citronu
  • 2 lžíce polévkové rumu
  • cukr moučka na posypání
  • pekáč na buchty
  • Náplň dle vaší chutě - povidla
  • Tvaroh - 250g tučného v alobalu 200g cukr moučky, 1 lžíce citronové kůry.
  • Povidla - vlastní jsou nejlepší. 2 kelímky 250g.

Instrukce

  • První je, že všechny suroviny - opravdu všechny, čtete dobře.
  • Dáte 24h před pečením na kredenc, aby měli všechny suroviny stejnou teplotu.
  • To je základ a učila mě to jak maminka, tak babička.
  • Připravíme si kvásek.
  • Mléko lehce ohřejeme, tak, aby jsme udrželi prst v mléce.
  • Dáme droždí, posypeme lehce cukrem, zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.
  • Mezitím, si připravíme ostatní suroviny podle receptu.
  • Krájíme, odvažujeme, strouháme, lijeme.
  • Pokud budeme míchat těsto v robotu, dáme nejdříve tekuté suroviny k sobě ( mimo másla a sádla, to, dáváme do těsta až naposledy).
  • Následně přidáváme suché suroviny a dáme hníst, až nám postupně vznikne těsto.
  • Když máme hmotu, tuk dáme na konec.
  • Hněteme do hladka, do doby, než těsto bude hladké, nelepivé a pohled lesklé.
  • Pokud děláme ručně, do mísy dáme nejdříve mouku, kvásek.
  • Postupně přidáváme vejce, cukr, tuk a ostatní suroviny.
  • Pokud máme tuhé těsto, přidáme lehce mléko.
  • Pokud máme těsto tekuté, přidáme hladkou mouku.
  • Když potřebujeme zahustit kynuté těsto, vždy dáme hladkou moku.
  • Suroviny přidáváme vždy opatrně po lžících.
  • Aby se nic nepřehnalo.
  • Když máme těsto zadělané, necháme v míse přikryté.
  • Kyne těsto cca 30 minut, podle teploty v místnosti.
  • Po vykynutí těsta, jej zvážíme a rozdělíme kolik chceme mít buchet.
  • Menších na toto množství, je cca 24ks.
  • Těsto po zvážení dělte na zhruba stejné kousky a plňte 1 lžící náplně.
  • Balte do uzlíku a uzlíkem dejte na dno vymazaného pekáče.
  • Skládejte 1 buchtu vedle sebe.
  • Naplňte pekáč a ještě nechte 10 minut kynout.
  • Mezitím předehřejte troubu na 180"C.
  • Vložte do trouby a nechte lehce nahřát.
  • Pak vemte misku s ohřátým sádlem a mašlujte poctivě buchty ze všech stran.
  • Potom šup do trouby zase zpět.
  • Pečte do zlatova asi 40 minut.
  • V půlce pečení, opět buchty pomašlujte sádlem.
  • Po upečení, buchty nechte vychladnout.
  • Přeji dobrou chuť a nebojte se kynutého těsta.
  • Napečeno s chutí.
7 Komentářů
  1. NelaVávrová 1 rokem ago

    parádní recept, velmi dobře vysvětlené

  2. Lenka Vargová 1 rokem ago

    Marcelo, děkuji za recept a taky radu na setkání v Karlíně a za vynikající koláčky!
    Buchty tedy tukem potírate až v průběhu pečení? Mne babi učila potírat každou buchtu jakmile ji po naplnění dám do pekáče.
    Neslepí se?
    Ať se daří a ať máte už jen samé prima,dny! Ráda jsem Vás poznala.

  3. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    dříve jsem pekla Honzovy buchty, recept byl zde na ženách sro, byly vynikající, ale léta již takové věci nedělám…

  4. 5 stars
    Buchty jsou povedené, dala bych si.

  5. Udělat dobré vláčné kynuté buchty, to je už vyšší dívčí. Pouštím se do nich tak 2x do roka, ale takové, jako dělávala babička, se mi nikdy nepovedou.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account