Vanilkové koblížky

Vytisknout recept
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 10 minutes
Čas vaření 1 minute
Celkový čas 1 minute
Porce 4 osoby
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • 800 g polohrubé mouky
  • 400 ml mléka
  • 50 g rozpuštěného másla nebo Hery
  • 180 ml smetany na šlehání 33%
  • 1 kostka droždí
  • Půl lžíce cukru
  • 3 žloutky
  • 2 lžičky vanilkové pasty
  • Lžíce rumu
  • Lžíce extraktu vanilka-kakao

Náplň:

  • Čokoládovou náplň hravě vykouzlíte z čokokaramelu a zdravější verzi z Lucky Alvin.

Instrukce

  • Mouku nasypejte do mísy a udělejte uprostřed důlek. Do důlku vlijte polovinu teplého mléka. Přidejte rozdrobené droždí, cukr a nechte na teplém místě vzejít kvásek (10-15minut)
  • Do mísy s kváskem přidejte zbývající ingredience a vypracujte těsto. Použijte hnětacího robota, těsto je velmi řídké a robot si s ním poradí lépe než vařečka. Čím víc těsto propracujete, tím lepší bude jeho konzistence.
  • Těsto dejte na teplé místo kynout na 30 minut. Potom znovu těsto prohněťte v robotu a dejte kynout na dalších 40 minut.
  • Nelekejte se, těsto bude dost řídké, ale hnětením a kynutím změní konzistenci.
  • Po vykynutí naposledy těsto promíchejte a dejte na vál posypaný moukou. Takto vyklopené těsto posypte moukou i z vrchní strany, těsto otočte a znovu poprašte moukou. Rozkrojte na 2 poloviny.
  • Teď můžete z velmi měkkého těsta opatrně vyválet placku vysokou 0,5-1cm.
  • Vykrajujte kolečka - dobře to jde sklenicí namočenou v mouce a plňte oblíbenou náplní. Vykrojit můžete také donutky, které po usmažení obalíte třeba v čokoládě.
  • Do vysoké pánve (klidně wok) nebo do rendlíku nalijte olej do výšky alespoň 4 cm. Koblížky se nesmějí při smažení dotýkat dna.
  • Smažte koblížky do zlatova a po vyjmutí je nechte okapat na ubrousku.
4 Komentářů
  1. Naděžda Křičenská 9 měsíců ago

    5 stars
    Jsou krásné jen k nakousnutí. Máme je rádi. Vanilkové jsem ještě nezkoušela.

  2. Lenka Hudečková 10 měsíců ago

    Krása, ale koblížkům se raději vyhýbám, a to hodně zdaleka 🙂

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account