První je, že všechny suroviny - opravdu všechny, čtete dobře.
Dáte 24h před pečením na kredenc, aby měli všechny suroviny stejnou teplotu.
To je základ a učila mě to jak maminka, tak babička.
Připravíme si kvásek.
Mléko lehce ohřejeme, tak, aby jsme udrželi prst v mléce.
Dáme droždí, posypeme lehce cukrem, zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.
Mezitím, si připravíme ostatní suroviny podle receptu.
Krájíme, odvažujeme, strouháme, lijeme.
Pokud budeme míchat těsto v robotu, dáme nejdříve tekuté suroviny k sobě ( mimo másla a sádla, to, dáváme do těsta až naposledy).
Následně přidáváme suché suroviny a dáme hníst, až nám postupně vznikne těsto.
Když máme hmotu, tuk dáme na konec.
Hněteme do hladka, do doby, než těsto bude hladké, nelepivé a pohled lesklé.
Pokud děláme ručně, do mísy dáme nejdříve mouku, kvásek.
Postupně přidáváme vejce, cukr, tuk a ostatní suroviny.
Pokud máme tuhé těsto, přidáme lehce mléko.
Pokud máme těsto tekuté, přidáme hladkou mouku.
Když potřebujeme zahustit kynuté těsto, vždy dáme hladkou moku.
Suroviny přidáváme vždy opatrně po lžících.
Aby se nic nepřehnalo.
Když máme těsto zadělané, necháme v míse přikryté.
Kyne těsto cca 30 minut, podle teploty v místnosti.
Po vykynutí těsta, jej zvážíme a rozdělíme kolik chceme mít buchet.
Menších na toto množství, je cca 24ks.
Těsto po zvážení dělte na zhruba stejné kousky a plňte 1 lžící náplně.
Balte do uzlíku a uzlíkem dejte na dno vymazaného pekáče.
Skládejte 1 buchtu vedle sebe.
Naplňte pekáč a ještě nechte 10 minut kynout.
Mezitím předehřejte troubu na 180"C.
Vložte do trouby a nechte lehce nahřát.
Pak vemte misku s ohřátým sádlem a mašlujte poctivě buchty ze všech stran.
Potom šup do trouby zase zpět.
Pečte do zlatova asi 40 minut.
V půlce pečení, opět buchty pomašlujte sádlem.
Po upečení, buchty nechte vychladnout.
Přeji dobrou chuť a nebojte se kynutého těsta.
Napečeno s chutí.