Vyzkoušejte neodolatelný banánový cupcake s karamelovým krémem

Vytisknout recept
Kategorie Dezert
Čas přípravy 25 minutes
Čas vaření 30 minutes
Uvařila Veronika Kůtová

Ingredience

  • 100 g Hladká mouka
  • 100 g Polohrubá mouka
  • 1/2 lžička Jedlá soda
  • 1 špetka Sůl
  • 1 lžička Prášek do pečiva
  • 120 g Máslo nebo hera
  • 180 g Cukr krupice
  • 2 ks Vejce velikost L
  • 1 lžíce Vanilkový extrakt
  • 4 ks Banán
  • 1 ks Salko (den předem necháme 2hodiny vařit ve vodě)
  • 250 g Máslo

Instrukce

  • Cupcake:
    Než se rozhodnete péct, vyndejte si máslo a vajíčka z ledničky, aby se "ohřály" na pokojovou teplotu. Cca hodinka předem by mohla stačit.
    Troubu si předehřejte na 180°C. 
    V míse smíchejte suché ingredience - Prosejte mouku, pak přidejte prášek do pečiva, sodu a sůl. Dejte stranou.
    Máslo s cukrem vyšlehejte do pěny, nejlépe pomocí kuchyňského robotu až do doby, kdy máslo začne mírně bělat. To trvá minimálně 10 minut. Po jednom přidávejte vejce a vanilkový extrakt. Opět šlehejte, asi 5 minut. Postupně přimíchávejte moučnou směs a rozmixované banány a vymíchejte v hladké těsto. Začínat i končit by jste měli moučnou směsí. Tzn. směs-banány-směs-banány-směs.
    Teď už je na vás budete-li cupcake péct ve formičkách, plechu na ně určeném nebo pouze v košíčkách. Pokud se rozhodnete formičky, nepodceňujte vymazání a vysypání aby jste je po upečení dostaly ven. Rozhodnete-li se pro plech, zase je na vás jestli si ho vymažete a vysypete, nebo jestli použijete košíčky (ty jsou pohodlnější a praktičtější při servírování), v tomto případě vám postačí jeden košíček na "díru", velikost košíčků by měla být úměrná velikosti díry v plechu. No a pokud se rozhodnete pouze pro košíčky, použijte alespoň dva na jeden cupcake, jinak se vám dortíky rozlijou na placku. Ne všechny košíčky které se prodávají jsou pevné a kvalitní aby těsto při pečení udržely uvnitř a nerozjely se.
    Pomocí velké lžíce těsto rozdělte do připravených košíčků/plechu. Košíčky neplňte úplně po okraj, jinak Vám těsto při pečení vyběhne ven. Košíčky plňte tak do půlky až tři čtvrtiny. Vložte do trouby a pečte 20-25 minut do doby než cupcaky začnou seshora mírně hnědnout. Jestli jsou cupcaky opravdu propečené vyzkoušejte klasickým špejlovým testem. Těsto by se však rozhodně nemělo péct déle než 25 minut jinak se vysuší.
    Upečené dortíky vyndejte z formiček a nechte vychladnout, nejlépe na mřížce tak, aby mohly zespodu "dýchat" 😀
     Na krém:
    Použijeme den předem vařené a zcela vychladnuté zkaramelizované salko (zkoušela jsem i kupované karamelizované a krém mi po něm tekl a byl nepoužitelný) a jednu kostku másla (250g). Vyšleháme tak aby se obě suroviny spojily v hladký krém.
     
    *Cupcakes krémem zdobíme až po úplném vychladnutí. 
    *Krém je po vyšlehání mírně nažloutlý, tudíž se dá pěkně dobarvit do požadované barvy (viz obrázek)
    *Nemáte-li vanilkový extrakt, dejte tam buď čerstvý vanilkový lusk nebo raději nic.       Určitě nenahrazujte extrakt vanilkovým aroma 😎
    *Banány na těsto jsou nejlepší přezrálé, ty téměř černé 😀
Tagy:

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account