288

Slavnostní dezert na neděli: Pavlova

Vytisknout recept
Světově známý moučník vás okouzlí svou lehkostí a elegantností. Zkuste ho s Týnkou.
Nevíte si rady co se zbylými vaječnými bílky? Máte chuť zkusit nějaký nový dezert? Přemýšlíte, co slavnostního vytvořit třeba na rodinnou oslavu? Potom určitě vyzkoušejte lehký a elegantní dort Pavlova.
Recept jsem získala z časopisu Chuť a Styl a je u nás již mnohokrát prověřený. Jako lehká, sladká tečka. :-*
Dezert Pavlova je národním pokrmem v Austrálii a na Novém Zélandu. Oba státy se ale o původ moučníku přou. Své jméno dort získal podle ruské baleríny Anny Pavlové, která mezi lety 1926 – 1929 navštívila právě Austrálii a Nový Zéland. Tento dezert byl poprvé podle dostupných údajů připraven šéfkuchařem hotelu na Novém Zélandu, kde Anna pobývala. Šéfkuchař se nechal inspirovat baletčinou sukní, kterou má představovat právě konzistence i lehkost dezertu. :-*
Postup:
Bílky pomalu šleháme do pevného sněhu. Postupně přidáváme cukr. Vznikající hmota by měla být pevná a lesklá, přičemž její objem by se měl na konci šlehání zvětšit až 3x. Nakonec zašleháme pomalu škrob a vinný ocet.
Vzniklou hmotu přendáme na pečící papír, který jsme si rozprostřeli na plech. Lžící vyhloubíme uprostřed hromádky něco jako „mističku“, druhou stranou lžíce pak upravujeme okraje.
Korpus vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia, teplotu hned zmírníme na 120 stupňů Celsia a pomaličku sušíme. (Asi 80 minut). Jestli je dezert upečený, poznáme tak, že jde snadno sloupnout z papíru nebo když z něj sám „sklouzne“.
Mezi pečením si ušleháme ze smetany pevnou šlehačku. Jahody omyjeme a nakrájíme na půlky nebo čtvrtky.
Korpus je nutné nechat opravdu důkladně vychladit. Poté do vzniklé „mističky“ uprostřed naservírujeme smetanu a jahody. Můžeme dozdobit třeba lístkem máty.

TIP: Ovoce lze použít jakékoliv. Na původním receptu od šéfkuchaře, který Pavlovu „vymyslel“ bylo použito kiwi, aby vystihovalo zelenou barvu baletčiny sukně.

4 - 5ks - Bílek
225 g - Cukr krupice
2lžíce - Kukuřičný škrob
1lžíce - Vinný bílý ocet
1ks - Smetana ke šlehání
ks - Jahody
příprava - 80 minut
vaření - 10 minut
Kategorie Dezert
Uvařila KristýnaHanauerová

©2022 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account