"Babiččin" kynutý švestkový koláč

Vytisknout recept
Milé Ženy, stále ještě se můžeme těšit z čerstvých plodů, které nám podzim servíruje. Když je sníte ihned po utržení přímo ze stromu, dodají vám obrovskou dávku zdraví. Když z nich upečete koláče, moučníky či jiné bezvadné dezerty, budou neskutečně dobré. Pohladí vaše chuťové pohárky, tělo i mysl navodí do pohody a když si k dezertům uvaříte šálek voňavého čaje nebo kávy, můžete zažívat neskutečně velké chvíle pohody.
Dnes si připravte úžasný, tradiční a voňavý koláč, který pekly už naše babičky. 
Postup přípravy:
  1. V misce rozmíchejte droždí s 1 PL cukru a polovinou objemu teplého mléka. Nechte vzejít kvásek
  2. Mouku prosejte (krásně ji provzdušníte a zbavíte se tak nežádoucích hrudek) do mísy a osolte. Přidejte vajíčko, vanilkový cukr, citronovou kůru, zbylé mléko a třtinový cukr. Promíchejte
  3. Do směsi vlijte vzešlý kvásek a zamíchejte
  4. Přilijte rozpuštěné máslo a vypracujte do hladkého jemného těsta
  5. Těsto dejte vykynout na teplé místo alespoň na 60 minut
  6. Troubu si předehřejte na 180 °C
Když těsto krásně zvětší svůj objem, dejte se do přípravy samotných koláčů. Buď můžete vytvořit jeden kus na celý plech, anebo si vytvořte 4 bochánky, ze kterých ručně vytvarujete kulaté koláče o průměru cca 20 cm.
Já osobně upřednostňuji druhou variantu. Je pracnější a delší, ale výsledky stojí za to.
Když vytvoříte kulaté koláče, nezapomeňte okraje potřít rozšlehaným vajíčkem nebo troškou mléka s medem. Během pečení okraje krásně zezlátnou a budou jemnější.
Na vytvořený koláč naneste vypeckované půlky švestek. Zasypte drobenkou a vložte do rozehřáté trouby na 30 - 35 minut. Koláč bude pečený, když jsou okraje medově zlaté.
Drobenka:
  • 20 g třtinového cukru
  • 20 g polohrubé mouky
  • 20 g másla
Ingredience spojte do drobivé směsi mezi prsty. 
Hotový koláč nechte vychladit, pak pocukrujte a podávejte. Dobrou chuť.
 
300g - Hladká mouka (Babiččina volba na kynutá těsta)
60g - Třtinový cukr
150ml - Mléko (teplé)
21g - Droždí (1/2 kostky)
1ks - Vajíčko
1ks - Vanilkový cukr
1ks - BIO citron (kůra)
1špetka - Sůl
80g - Máslo
6lžíce - Drobenka
450 - 500g - Švestky
příprava - 20 + 60
vaření - 30 - 35
Kategorie Dezert
Uvařila JaroslavaFrančíková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account