Loni mi to nějak uteklo, ale předloni jsem masopust dala.
Od Popeleční středy do Velikonoc jsem nejedla maso, vynechala jsem postupně také pečivo, mléčné výrobky a sůl (skutečně jsem nesolila). Že jsem neměla co jíst? Naopak, objevila jsem spoustu nových potravin, chutí, koření a jídel. Letos to chci zopakovat a snad o tom i víc reportovat.

Už jsem začala

Říkám tomu masopust, dle tradice, ale klidně se to dá nazývat i moderně jako detoxikace organismu.:-) Zatím jsem vynechala maso – tak, jak velí tradice. Popeleční středa už masu odzvonila. Přiznávám, nejsem masový typ, navíc mi maso “nevoní”, zejména z etických důvodů, takže to není takový problém.
Na druhé straně – tělo si o bílkoviny říká, takže je třeba hledat jiné zdroje. Tofu, luštěniny, všemožné proteiny nebo zelené potraviny – to jsou zdroje bílkovin, po kterých teď budu sahat. Předloni jsem ještě neznala směs Blendea (ti, co mě sledují, už jistě vědí), teď už ji znám a mám doma, takže vše bude krapet zelenější.:-)

A pokračování?

Chystám se postupně omezit pečivo a mléčné výrobky, stejně jako před dvěma lety. Místo soli chci raději sahat po koření.
Ale to až postupně, třeba vždy na týden, např. týden bez soli – dokážete si to představit? Do Velikonoc je od Popeleční středy přece jenom 46 dní (opravdu, letos to takto vychází), takže je čas a vše se dá dělat opravdu pozvolna.
Více o masopustu, půstu a Popeleční středě…
BTW: Věděli jste, že ze stejné tradice jako je český masopust (fašank, ostatky) pochází i slavný karneval v Rio de Janeiru? Už jen samotný pojem karneval se dle Wikipedie dá přeložit jako „dát pryč maso“. No, já jsem to tedy až do nedávna nevěděla.:-)
Jak to máte vy? Postíte se?
 

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account