Balzamikový ocet je vlastně vinný ocet, který se vyrábí z vinného moštu odrůd Trebbiano a Lambrusco. V dřevěných sudech by měl přitom zrát minimálně 12 let. Původní domovinou balzamikového octa je Itálie, tradiční je výroba v Modeně, kde se vyráběl již ve středověku. Aktuálně je ale produkován i na jiných místech světa, přičemž vyhlášená je tím kupříkladu Kalifornie.
Platí jednoduché pravidlo – čím je balzamikový ocet starší, hustší a dražší, tím je kvalitnější. V současné době je balsamico prodáváno i ve velkých obchodních řetězcích, nicméně zde narazíte pouze na nezralé varianty.
Kvalitní balsamico má lehce kořeněnou chuť a není příliš kyselé. V kuchyni byste s ním ovšem měli zacházet opatrně, neboť je velmi koncentrované a mohlo by „přebýt“ chuť dalších ingrediencí. Zároveň by se nemělo tepelně zpracovávat, protože se tak ničí jeho aroma. Hodí se tedy spíše na saláty, marinády či dipy, ale použít jej můžete i na maso nebo mořské plody. Vzhledem k nízkému obsahu kalorií se navíc jedná o zdravé dochucovadlo.
Sirup zkvašený na ocet byl v Itálii původně používán k farmaceutickým účelům. Balzamikový ocet nám ovšem může pomoci i dnes. Kladně např. působí na kardiovaskulární systém, protože přispívá k regulaci krevního tlaku, cukru a cholesterolu. Navíc se podílí na správném trávení a kladný vliv má rovněž na kvalitu pokožky. Ačkoli balsamico chutná kysele, má zásadotvorný účinek, čímž se podobá jablečnému octu.