Štědrý den má být postní. „Večerní hostina je postní. Není v ní žádné maso, ale jsou to různé zajímavé české pokrmy jako staročeský kuba,“ říká Tomáš Czernin, majitel rybářství, majitel panství Dymokury…zemědělec, lesník, rybář a myslivec.
Na štědrovečerním stole pak v českých domácnostech mnohdy nechybí kapr. Postním jídlem byly ale v minulosti třeba i žáby nebo raci.
 

Ale proč zrovna kapr?

Protože kapr byl nejdostupnější a nejrozšířenější ryba i v minulých staletích. Když se na začátku 18. století určovaly ceny základních životních potřeb pro pražské trhy, tak tam figurovaly i ryby. A tou nejdostupnější rybou byl právě kapr.
 
Chudí jedli bezmasá jídla, často taková, aby zasytila. Klasický příklad je kuba, s kroupami a houbami.
 

Bohatší si  dopřávali šneky a raky.

Hlemýždi byli v měšťanských rodinách součástí štědrovečerní večeře. Často sloužili jako předkrm. Obliba hlemýžďů a raků spočívala také v tom, že to byla potravina, kterou bylo možno konzumovat v postní dny. Raků bylo velké množství. Hlemýžďů je i dnes někdy příliš, Česká republika tradičně byla i vývozcem hlemýžďů.
 
Postní období končí půlnoční mší.
Kdo se na Štědrý den postí, uvidí zlaté prasátko.

Proč prasátko?

Prasátko je symbol štěstí, hojnosti, ale i bohatství.

 
 
Kapři
Dva kapři se spolu přeli,
kdo je lepší v rybníce.
Brzy je však přerušila
rozumnější bělice.
Přestaňte se hádat, braši,
jistě každý uvěří,
že jste oba stejně dobří
na vánoční večeři.
 
 
Recept Kapr v mikrovlnce podle hraběte Czernina
Tenhle recept si oblíbili i sami rybáři. Zvládnete ho snadno a navíc nezabere mnoho času! * Suroviny: kapr o hmotnosti 1,5 kg, šťáva z 1 citronu, mletý černý pepř, 3 stroužky česneku, půl svazku petrželky, 1 větvička majoránky, 1 výrostek celeru, 4 polévkové lžíce oleje, 6 polévkových lžic suchého vína, 1 citron * Postup: Omytého a osušeného čerstvého kapra na hřbetě několikrát nařízneme a uložíme podélně do mikrovlnné mísy. Citronovou šťávu smícháme s propasírovaným česnekem, se solí a pepřem. Jemně nasekané bylinky smícháme s olejem a vínem a následně s citronovou šťávou. Rybu touto marinádou pomažeme po povrchu i zevnitř. V mikrovlnné troubě ji poté povaříme 5 minut při nastavení 600 wattů a následně 13 až 15 minut při teplotě 360 wattů. Asi v polovině času rybu otočíme. Po vaření necháme kapra asi 5 minut v klidu, poté naporcovaného a obloženého kousky citronu servírujeme s nasolenými bramborami a hořčicovou omáčkou. Podávat můžeme se suchým bílým vínem či pivem.
 

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account