Bílé batáty mají téměř stejnou chuť jako klasické batáty, mají však vyšší antioxidační účinky, které působí proti volným radikálům.
Jedná se o varný typ B, dužina je po uvaření pevná a nerozvaří se, po smažení a pečení naopak křupavá navenek a jemná uvnitř.
Bílé batáty jsou vhodné např. pro výrobu lupínků nebo jako příloha v podobě pečených brambor, bramborové kaše nebo jako barevný doplněk bramborového salátu a bramborových knedlíků.
Batáty nejsou zajímavé pouze na pohled, ale také z hlediska nutričního složení. Obsahují přibližně 5x více vitamínů, karotenů, zinku, a antioxidantů než běžné brambory.
Dnes existuje více než 400 různých odrůd batátů, navzájem se liší především barvou dužiny (fialová, načervenalá, oranžová, žlutá, bílá) a slupky, strukturou, tvarem a intenzitou sladké chuti.
Rostlina má vytrvalou lodyhu s plazivými stonky a řepovitě ztloustlým kořenem. Váží přibližně 0,5–5 kg.
Listy jsou vejčitě trojboké, se srdčitou, až střelovitou bází. Bývají často trochu zvlněné mezi žilkami. Řapík je poměrně dlouhý.
Stonek může být až 5 metrů dlouhý a silně rozvětvený.

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account