Potulný medvěd hnědý začíná lidem na Valašsku vadit čím dál víc. Trpělivost už došla starostům dědin, ve kterých se huňáč-turista objevil. Hromadně píší na krajský úřad žádosti o povolení k odchytu zvířete. Co bude pak, se ale neví, zlínská zoo medvěda nechce. 
Pokud by se měl odchyt řešit na území CHKO, jsou pracovníci správy připravení k okamžité pomoci. „Pokud to bude například v Jarcové, budeme s místními určitě spolupracovat. V Jarcové určitě nikdy nikdo medvěda nechytal. My máme na správě několik lidí, kteří se toho účastnili například před osmnácti lety. Vyjdeme jim vstříc,“ ujistil František Jaskula.
Upozornil také, že jedna věc je medvěda chytit a druhá kam s ním. „Může se taky stát, že se zvíře sebere a překročí hranice. Na Slovensko to má kousek, narazí na velkého silného medvěda a ten to vyřeší sám. Mladého osmdesátikilového nebude chtít tolerovat. V přírodě jsou vždycky konce otevřené, neznámé,“ uzavřel ředitel CHKO Beskydy.

 

Co na to kraj?
Chceme udělat všechno pro to, aby k odchytu došlo,“ sdělil hejtman Jiří Čunek. Podle něj by měl být nařízen v nejbližších dnech. Připojil se tak k odborníkům, kteří odchyt medvěda potulujícího se po valašských kopcích a tropícího škodu plánují. Podle hejtmana by mělo dojít k odchytu co nejdříve. Čekat na standardní opatření nehodlá. Vydal pokyn, aby k odchytu medvěda byly poskytnuty odchytové klece nakoupené pro divočáky.
„Slyšel jsem ale, že ochranáři říkají, že by se medvěd mohl při odchytu leknout,“ komentoval s úsměvem. To prý nedokáže posoudit. Dodal, že pak už je to na nich, jestli ho budou honit a uspí ho nějakou puškou. „To se jim asi nepodaří,“ myslí si. Míní, že nejlepším řešením je tyto klece použít. „Dali jsme za ně nemalou částku,“ zmínil. Prý divočáci se při odchytu také určitě lekli. „Medvěd se z toho šoku po vypuštění jinde jistě vzpamatuje,“ zmínil žoviálně.
Zdroj: https://www.denik.cz/regiony/starostum-obci-dosla-s-medvedem-trpelivost-20181016.html

16.10.2018
 
Vidět medvěda na zahradě bylo velmi nepříjemné, říká chovatel, který přišel o ovce a včely

10.10.2018

VSETÍN Chovateli Jaromíru Machalovi z Horní Jasenky na Vsetínsku roztrhal na konci září medvěd pět ovcí a zničil dva úly. Vidět medvěda na zahradě bylo podle něj velmi nepříjemné. Chov včel však již obnovuje, řekl ve středu novinářům Machala, který se ve vsetínském zámku zúčastnil besedy s odborníky ze Správy CHKO Beskydy a ochránci přírody o výskytu medvěda na Valašsku.
Machala souhlasil s odborníky, že chovy hospodářských zvířat je třeba řádně zabezpečit. „Musí se (zvířata) zavřít do nějaké pořádné ohrady, ale hlavně zavřít do chléva. Ty ale musí být dobře zabezpečené, protože medvěd je schopen vyrazit i slabší dveře,“ uvedl Machala, který chce obnovit úly.

Medvěda nechtějí zabít, možností je mnoho
Medvěd v regionu potrhal od poloviny září devět ovcí a dvě kozy, nikdy je však nežral. Zničil také šest včelínů a jednu třešeň, objevil se i v blízkosti lidských obydlí. Myslivci mají pokyn pokusit se při setkání s medvědem jej zastrašit střelbou do vzduchu. K zaplašení je možné také použít gumové broky, které se střílí do svaloviny, aby to medvědovi neublížilo.
Pokud by byl výskyt medvěda ještě častější, existuje možnost jej odchytit a odvézt do zoologické zahrady či vypustit v přírodě na jiném místě, případně ho uspat a nasadit mu obojek a monitorovat ho. Odborníci však doufají, že se medvěd před zimou sám vrátí zpět do lesů a nebude třeba situaci řešit.
V regionu se zřejmě vyskytuje ještě jeden medvěd, a to v okolí Velkých Karlovic, ten však žije schovaný v lese. Na česko-slovenském pomezí jsou medvědi dlouhodobě, jde však vždy jen o několik jedinců, zato na Slovensku je nyní podle odhadů asi 1200 medvědů.
Zdroj: https://www.lidovky.cz/domov/videt-medveda-na-zahrade-bylo-velmi-neprijemne-rika-chovatel-ktery-prisel-o-ovce-a-vcely.A181010_204502_ln_domov_ele
 

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account