Po čtrnácti letech opět Pardubice hostí od 8. do 23. října 2018 mezinárodní festival Děti světa tančí pro mír (Children of the world dance for peace). Ty nejlepší dětské taneční páry z celé Evropy a Latinské Ameriky seznámí s tradicemi, tanci i kroji své země diváky na Pardubicku, v Hradci Králové,  Svitavách či Litomyšli. Rovněž pomohou vytvořit takové Podzimní městské slavnosti, jaké patrně Východočeši nepamatují. Folklorní podtón bude mít díky Dětem svě ta i let ošní Velká pardubická.
Do ulic a na pódia Pardubic, ale také Hradce Králové, Litomyšle, Svitav či Slatiňan vtrhnou tanečníci z Argentiny, Kolumbie, Kostariky, Paraguaye, Peru, Francie, Polska, Slovenska či Srbska. Českou republiku zastupují pardubické dětské folklorní soubory Perníček a Radost a na koncertech v Hradci Králové domácí soubory Peciválek, Červánek a Kvítek.

 
„Celý festival má hlavní myšlenku ‚děti dětem‘.
 
cílem je na koncertech ukázat nejen taneční páry z různých koutů světa, ale předvést školákům, co nás spojuje a čím se vzájemně lišíme. Chceme jim ukázat, co všechno se dá z národních tanců vyčíst, ať již jde o etnografický původ obyvatelstva, geografické podmínky života v oblasti, historii národa či další etnické vlivy na kulturu. Lidový tanec je kniha, kterou pomůžeme našim divákům číst,“ říká vedoucí dětského folklorního souboru Perníček Lenka Šťastn á .
Jihoamerické rytmy roztančí Městské slavnosti, Dny medu a konečně v neděli 14. října i Velkou pardubickou.
V sobotu 20. října od 18 hodin se ve Východočeském divadle Pardubice uskuteční pro širokou veřejnost závěrečný benefiční večer s mottem „Děti pomáhají dětem“.  Během akce proběhne dražba typických předmětů zúčastněných zemí, výtěžek půjde na pomoc některým postiženým dětem z Pardubic.
 
Více informací o celé události naleznete zde:
https://www.pardubice.cz/zpravy/kultura/pardubice-se-v-rijnu-stanou-hlavnim-mestem-folkloru/

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account