
Flammkuchen se sušenou šunkou a sýrem feta
Ingredience
Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 15 g sádla
- 5 g soli
- 180 ml vody
- 8 g droždí
- Větší špetka cukru
- Olivový olej na potření těsta
- Hrst cherry rajčat
- Svazek jarní cibulky pepř
Ostatní:
- 200 g zakysané smetany
- 1 žloutek
- 150 g slaniny nebo pancetty
- 60 g sušené šunky
- 125 g fety nebo balkánského sýra
- 1 velká červená cibule
- Máslo na orestování
Instrukce
- Z mouky, sádla, droždí, vody, cukru a soli vypracujeme hladké těsto, které necháme alespoň hodinu vykynout. „Slaninu nakrájíme na tenké nudličky a jemně orestujeme na pánvi, aby se následně při rychlém pečení stihla upéct do křupava. Ze stejného důvodu také na másle orestujeme i na klínky nakrájenou cibuli – stačí jen, aby ztratila syrovost,“ radí šéfkuchař Michal Paulík z restaurace Jídlovice.
- Vykynuté těsto vyválíme natenko do oválného tvaru, jako když děláme pizzu a přemístíme na plech s pečícím papírem. Potřeme zakysanou smetanou smíchanou se žloutkem a pepřem, posypeme orestovanou cibulkou, slaninou a natrhanými plátky sušené šunky. Nadrolíme sýr feta, přidáme pár cherry rajčat. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 250 stupňů zhruba 6 minut. Jakmile budou okraje těsta hnědé, máte hotovo. Pokud máte pizza kámen, nechte ho rozehřát v troubě a vložte flammkuchen přímo na něj, těsto bude mnohem křupavější. Nakonec po vyndání flammkuchen z trouby, okraje těsta potřete olivovým olejem a dozdobte jarní cibulkou a rukolou.











