Recept vytvořil šefkuchař restaurace Jídlovice Michal Paulík a víno k němu doporučila hlavní sommelierka Víno Mikulov Denisa Kolaříková.
Kategorie Hlavní jídlo
Kuchyně Ostatní
Čas přípravy 1 hourhod.
Čas vaření 10 minutesmin
Celkový čas 1 hourhod.10 minutesmin
Porce 4
Uvařila Kristýna Solničková
Ingredience
Těsto:
300ghladké mouky
15gsádla
5gsoli
180mlvody
8gdroždí
Větší špetka cukru
Olivový olej na potření těsta
Hrst cherry rajčat
Svazek jarní cibulkypepř
Ostatní:
200gzakysané smetany
1žloutek
150gslaniny nebo pancetty
60gsušené šunky
125gfety nebo balkánského sýra
1velká červená cibule
Máslo na orestování
Instrukce
Z mouky, sádla, droždí, vody, cukru a soli vypracujeme hladké těsto, které necháme alespoň hodinu vykynout. „Slaninu nakrájíme na tenké nudličky a jemně orestujeme na pánvi, aby se následně při rychlém pečení stihla upéct do křupava. Ze stejného důvodu také na másle orestujeme i na klínky nakrájenou cibuli – stačí jen, aby ztratila syrovost,“ radí šéfkuchař Michal Paulík z restaurace Jídlovice.
Vykynuté těsto vyválíme natenko do oválného tvaru, jako když děláme pizzu a přemístíme na plech s pečícím papírem. Potřeme zakysanou smetanou smíchanou se žloutkem a pepřem, posypeme orestovanou cibulkou, slaninou a natrhanými plátky sušené šunky. Nadrolíme sýr feta, přidáme pár cherry rajčat. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 250 stupňů zhruba 6 minut. Jakmile budou okraje těsta hnědé, máte hotovo. Pokud máte pizza kámen, nechte ho rozehřát v troubě a vložte flammkuchen přímo na něj, těsto bude mnohem křupavější. Nakonec po vyndání flammkuchen z trouby, okraje těsta potřete olivovým olejem a dozdobte jarní cibulkou a rukolou.
Notes
Víno Mikulov Sommelier Club Pálava 2023 pozdní sběr (zakoupíte na www.osobnivinoteka.cz) je díky své plné a šťavnaté chuti, která je příjemně harmonizována zbytkovým cukrem, jenž v dochuti přechází v medové tóny ideální pro kombinaci s vyraznými ingrediencemi či pokrmy. „Sladší Pálava vždy krásně doprovodí výraznost komponentů pokrmu, velmi bohatá vůně, plná exotického ovoce, manga a kandovaných citrusových plodů pak podtrhne chutě sýru a sušené šunky,“ komentuje výběr sommelierka značky Víno Mikulov Sommelier Club, Denisa Kolaříková.Zdroj a foto: Víno Mikulov