SIRUP PRO POSÍLENÍ IMUNITY ZE SMRKOVÝCH VÝHONKŮ

Vytisknout recept
Kategorie Nápoje
Porce 0
Uvařila KristinJanošíková Brokešová

Ingredience

  • 30 hrst Mladé smrkové výhonky
  • 2 kg Třtinový cukr
  • 4 ks Bio citrón

Instrukce

  • Každé jaro se nejvíc těším na rašící zeleň, mladé kopřivy, medvědí česnek a posléze i na mladé, krásně zelené smrkové výhonky, z kterých vyrábím smrkový sirup. Ten je výborný proti nachlazení, ale je tak lahodný, že jej většínou už všechen vypotřebujeme do podzimu, jelikož si ho moc rádi dáváme také do karafy s vodou, pak je z toho výborná osvěžující smrková limonáda, která posiluje imunitu a dodává tolik potřebný vitamín C. 
    Zde je recept, z kterého čerpám, množství píšu orientačně:
     
    SIRUP ZE SMRKOVÝCH VÝHONKŮ Mladé smrkové výhonky (jasně zelené konečky do délky 5 cm)Třtinový cukr Bio citrony Výhonky dobře umyjeme, necháme okapat. Plníme velkou 5litrovou láhev tak, že vložíme vrstvu výhonků asi 5 cm vysokou, prosypeme třtinovým cukrem, položíme 2 kolečka citronu a opakujeme, dokud není láhev plná. Jemně přitlačíme. Láhev převážeme celofánem a postavíme na okno na slunné místo. Necháme stát 2-3 týdny. Začne se tvořit hustá šťáva, kterou pak přes plátýnko přecedíme, slejeme do láhví a uložíme na chladné místo. Užíváme jako prevenci i léčbu kašle 1 lžíci každé ráno nebo k ochucení čaje či nápoje. Sirup má velmi příjemnou chuť a ocení jej i děti. V lidovém léčitelství byly známé léčivé síly mladých větviček, šišek a pryskyřice, které obsahují terpentýnovou silici. Ta rozpouští hleny, čímž uvolňuje dýchací cesty a usnadňuje vykašlávání, zmírňuje revma, tiší bolesti končetin a svalů, stejně jako záněty šlachové pochvy. Mladé smrkové výhonky obsahují velké množství vitaminu C, jenž odvádí z těla toxiny a posiluje imunitu. Mladé smrkové výhonky sbíráme v dubnu až květnu.
     
    A komu by se nechtěl sirup vlastnoručně vyrábět, na trhu je spoustu výrobků v bio kvalitě, které někdo vyrobil už za vás a cena není nějak vysoká. Mohu ale říct, že výroba vlastníma rukama s láskou a vděčností má toho spoustu do sebe. Trhání výhonků je pro mne taková meditace a zeleň všude kolem má příznivý dopad i na oči. Nakonec se všechny tyto pozitivní pocity promítnou i ve sklenici a po pozření i v celém organismu 😉
    příprava - 3 týdny nechat louhovat
     

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account