Polévka z mladých kopřiv. Lehce pikantní, svěží a lahodně krémová
Ingredience
- 2 hrst Mladé výhonky kopřiv (horní špičky)
- 6 ks Brambory (středně velké)
- 1 ks Cibule
- 1 a 1/2 l Zeleninový vývar
- 1 lžička Mletý kmín
- 2 lžíce Sůl
- 1 špetka Pepř
- 1 špetka Cayennský pepř
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 100 ml Smetana (Sójová)
- 1 lžíce Kukuřičný škrob
- 3 lžíce Olivový olej
Instrukce
- Lahodná, krémová, lehce pikantní, typická jarní a finančně nenáročná. Pár dobrých důvodů, proč si ji připravit.Mladé výhonky kopřiv jsou typické pro jarní jídelníček. Pokrmy z nich připravené jsou bohaté na vitamín C, třísloviny, histamin a celou řadu minerálních látek. Napomáhají například proti revmatickým a zánětlivým onemocněním v organismu. Působí proti chudokrevnosti a jsou vynikajícím desinfekčním prostředkem.Lahodně krémový polévkový krém vás mile překvapí svou lehce pikantní chutí, snadnou a rychlou přípravou. Zařaďte kopřivy do svého jarního jídelníčku a očistěte své tělo přírodní cestou.Kopřivy si nejprve spařte vařící vodou. Poté je propláchněte ve studené. Zachovají si svou svěží a čerstvě zelenou barvu. Odložte stranou.Brambory oškrábejte a nakrájejte na malé kousky. Čím menší se vám podaří, tím rychleji budete moci polévku servírovat.V kastrolu rozehřejte olej a na něm zpěňte nakrájenou cibuli. Přidejte pokrájené brambory a krátce orestujte. Podlijte vývarem a povařte 10 minut. Přisypte kopřivy a provařte dalších 10 minut. Tyčovým mixérem polévku rozmixujte. Osolte, opepřete, přidejte muškátový oříšek a cayennský pepř (právě ten dodá spolu s kopřivami celému pokrmu lehce pikantní nádech).Ve smetaně rozmíchejte kukuřičný škrob a vlijte do vřícího krému. Nechte provařit asi 2 minuty.Horký krém servírujte posypaný zelenou petrželovou natí.Dobrou chuť.