"Babiččin" kynutý švestkový koláč

Vytisknout recept
Kategorie Dezert
Čas přípravy 1 hour 20 minutes
Čas vaření 35 minutes
Porce 0
Uvařila JaroslavaFrančíková

Ingredience

  • 300 g Hladká mouka
  • 60 g Cukr
  • 150 ml Mléko( vlažné)
  • 21 g Droždí
  • 1 ks Vejce
  • 1 ks Vanilkový cukr
  • 1 ks Citrón - kůra
  • 1 špetka Sůl
  • 80 g Máslo
  • 6 lžíce Drobenka
  • 500 g Švestky

Instrukce

  • Milé Ženy, stále ještě se můžeme těšit z čerstvých plodů, které nám podzim servíruje. Když je sníte ihned po utržení přímo ze stromu, dodají vám obrovskou dávku zdraví. Když z nich upečete koláče, moučníky či jiné bezvadné dezerty, budou neskutečně dobré. Pohladí vaše chuťové pohárky, tělo i mysl navodí do pohody a když si k dezertům uvaříte šálek voňavého čaje nebo kávy, můžete zažívat neskutečně velké chvíle pohody.
    Dnes si připravte úžasný, tradiční a voňavý koláč, který pekly už naše babičky. 
    Postup přípravy:
    V misce rozmíchejte droždí s 1 PL cukru a polovinou objemu teplého mléka. Nechte vzejít kvásekMouku prosejte (krásně ji provzdušníte a zbavíte se tak nežádoucích hrudek) do mísy a osolte. Přidejte vajíčko, vanilkový cukr, citronovou kůru, zbylé mléko a třtinový cukr. PromíchejteDo směsi vlijte vzešlý kvásek a zamíchejtePřilijte rozpuštěné máslo a vypracujte do hladkého jemného těstaTěsto dejte vykynout na teplé místo alespoň na 60 minutTroubu si předehřejte na 180 °C
    Když těsto krásně zvětší svůj objem, dejte se do přípravy samotných koláčů. Buď můžete vytvořit jeden kus na celý plech, anebo si vytvořte 4 bochánky, ze kterých ručně vytvarujete kulaté koláče o průměru cca 20 cm.
    Já osobně upřednostňuji druhou variantu. Je pracnější a delší, ale výsledky stojí za to.
    Když vytvoříte kulaté koláče, nezapomeňte okraje potřít rozšlehaným vajíčkem nebo troškou mléka s medem. Během pečení okraje krásně zezlátnou a budou jemnější.
    Na vytvořený koláč naneste vypeckované půlky švestek. Zasypte drobenkou a vložte do rozehřáté trouby na 30 - 35 minut. Koláč bude pečený, když jsou okraje medově zlaté.
    Drobenka:
    20 g třtinového cukru20 g polohrubé mouky20 g másla
    Ingredience spojte do drobivé směsi mezi prsty. 
    Hotový koláč nechte vychladit, pak pocukrujte a podávejte. Dobrou chuť.
     
Tagy:

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account