"Babiččin" kynutý švestkový koláč
Ingredience
- 300 g Hladká mouka
- 60 g Cukr
- 150 ml Mléko( vlažné)
- 21 g Droždí
- 1 ks Vejce
- 1 ks Vanilkový cukr
- 1 ks Citrón - kůra
- 1 špetka Sůl
- 80 g Máslo
- 6 lžíce Drobenka
- 500 g Švestky
Instrukce
- Milé Ženy, stále ještě se můžeme těšit z čerstvých plodů, které nám podzim servíruje. Když je sníte ihned po utržení přímo ze stromu, dodají vám obrovskou dávku zdraví. Když z nich upečete koláče, moučníky či jiné bezvadné dezerty, budou neskutečně dobré. Pohladí vaše chuťové pohárky, tělo i mysl navodí do pohody a když si k dezertům uvaříte šálek voňavého čaje nebo kávy, můžete zažívat neskutečně velké chvíle pohody.Dnes si připravte úžasný, tradiční a voňavý koláč, který pekly už naše babičky. Postup přípravy:V misce rozmíchejte droždí s 1 PL cukru a polovinou objemu teplého mléka. Nechte vzejít kvásekMouku prosejte (krásně ji provzdušníte a zbavíte se tak nežádoucích hrudek) do mísy a osolte. Přidejte vajíčko, vanilkový cukr, citronovou kůru, zbylé mléko a třtinový cukr. PromíchejteDo směsi vlijte vzešlý kvásek a zamíchejtePřilijte rozpuštěné máslo a vypracujte do hladkého jemného těstaTěsto dejte vykynout na teplé místo alespoň na 60 minutTroubu si předehřejte na 180 °CKdyž těsto krásně zvětší svůj objem, dejte se do přípravy samotných koláčů. Buď můžete vytvořit jeden kus na celý plech, anebo si vytvořte 4 bochánky, ze kterých ručně vytvarujete kulaté koláče o průměru cca 20 cm.Já osobně upřednostňuji druhou variantu. Je pracnější a delší, ale výsledky stojí za to.Když vytvoříte kulaté koláče, nezapomeňte okraje potřít rozšlehaným vajíčkem nebo troškou mléka s medem. Během pečení okraje krásně zezlátnou a budou jemnější.Na vytvořený koláč naneste vypeckované půlky švestek. Zasypte drobenkou a vložte do rozehřáté trouby na 30 - 35 minut. Koláč bude pečený, když jsou okraje medově zlaté.Drobenka:20 g třtinového cukru20 g polohrubé mouky20 g máslaIngredience spojte do drobivé směsi mezi prsty. Hotový koláč nechte vychladit, pak pocukrujte a podávejte. Dobrou chuť.