Blanšírování chřestu
Ingredience
- 600 ml Voda
- 100 ml Suché bílé víno
- 30 g Máslo
- 1 lžička Sůl
- 1 kg Chřest
Instrukce
- Ať už chřest milujete, nebo jej teprve ochutnat chcete, tento recept od Goldy připraví prostě každý! Vynikající příloha i lahodný předkrm!Chřest opláchneme ve studené vodě a zbavíme všech nečistot, odkrojíme nebo odlomíme spodní čtvrtinu každého výhonku. Odlomené části očistíme a zatím ponecháme stranou, přestože nejsou k jídlu, posílí vývar. Zbývající části výhonků důkladně a přitom opatrně oškrábeme škrabkou po celé délce, s výjimkou špičky a jednoho až dvou centimetrů pod ní. Vždy škrábeme shora dolů.Nyní chřest blanšírujeme: v nízkém, širokém kastrolu přivedeme k varu vodu, víno, máslo a sůl. Necháme minutu povařit, aby se část alkoholu odpařila, poté po částech - zhruba po šesti až osmi kouscích - vždy nanejvýš na dvě minuty vložíme chřest. Jakmile změkne na skus, vyjmeme ho děrovanou lžící do velké mísy, ve které máme připravenou studenou vodu s ledem. Takto postupně zpracujeme všechen chřest, pokud by se přitom voda na blanšírování příliš odpařila, dolijeme trochu nové.Jakmile je všechen chřest blanšírovaný, povaříme ve vývaru spodní odřezky výhonků, také asi 2 minuty. Vyjmeme a vyhodíme. Zchlazené výhonky scedíme, osušíme a uložíme do lednice zabalené do papírového ubrousku a připravené k dalšímu použítí.